Oud-VVD-senator wordt lid van Forum voor Democratie: 'Politici doen alles voor de bühne'

Geen categorie13 nov 2016, 18:00

Oud VVD-Senator Robert de Haze Winkelman is actief lid geworden van het Forum voor Democratie, de nieuwe politieke partij van euroscepticus Thierry Baudet.

De beslissing van De Haze Winkelman is een harde klap in het gezicht van de VVD. Jaren geleden brak hij al met die partij omdat die volgens hem gelogen had tegen de kiezer. De VVD roept tijdens verkiezingstijd het ene, maar doet als de verkiezingen erop zitten vervolgens precies het tegenovergestelde. Nu was dat ons allemaal ook al lang opgevallen, maar deze oud-politicus trok daar zijn conclusies uit.

Daarom maakte de oud-politicus enkele jaren geleden een einde aan zijn 39-jarig lidmaatschap van de VVD. Hij legt uit:

"Ik heb van binnenuit gezien hoe een beperkt aantal mensen in de politiek de dienst uitmaakt en de belangen en wensen van de kiezer negeert. We stevenen af op zware tijden, en in de zittende politiek is niemand die het tij kan keren."

Er is echter een partij in welke hij wél fiducie heeft: het Forum voor Democratie.

"Politici beloven wel van alles – maar achteraf blijkt het voor de bühne te zijn geweest. Forum voor Democratie is het enige serieuze alternatief in de Nederlandse politiek. Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van hun mensen en van hun impact op het debat."

Het is voor het Forum de zoveelste prominente Nederlander die de partij publiekelijk steunt. En dan niet alleen in naam, maar ook in de praktijk. De Haze Winkelman is namelijk toegetreden tot de Raad van Advies van de partij. Daarin wordt hij geflankeerd door rechtsfilosoof Paul Cliteur, strafpleiter Theo Hiddema, veiligheidsexpert Edmond Fokker van Crayestein, valuta-expert Hugo Berkhout en politicoloog Arnout Maat.

Inderdaad: een indrukwekkende groep experts.

Toch is er ook wel iets frappants gaande bij het Forum voor Democratie: de namen die binnen worden gehaald zijn stuk voor stuk types die al jarenlang deel uitmaken van het establishment. Weliswaar doen ze dat met enige regelmaat als 'rebellen,' maar toch: het lijkt wel degelijk een groep van, voor en door grachtengordeldieren te worden.

Natuurlijk is dat niet per definitie een probleem. Er zijn grachtengordeldieren die heel goed beseffen dat de politiek er al decennialang een puinhoop van maakt. Het is heel goed dat zij nu in actie komen en het één en ander proberen te veranderen. Maar dat betekent niet dat de kiezer hen niet bijzonder sceptisch zal benaderen. Er is immers een landelijke beweging gaande tegen het establishment, waarin er weinig tot geen onderscheid des persoons wordt gemaakt.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten