Stasipraktijken.
De Duitse redacteur Hanno Vollenweider had onlangs de gelegenheid om een dame te interviewen die enkele maanden via een uitzendbureau gemodereerd had voor Facebook. In dat gesprek vertelt 'Melanie' (een alias) hoe het er daar aan toegaat. Kort gezegd komt het erop neer dat de Stasi terug is van weggeweest.
'Melanie' legt uit dat ze bij het bedrijf kwam te werken dat modereert voor Facebook. Dat doet Facebook dus niet zelf, dat besteedt het bedrijf uit. Toen ze op de positie solliciteerde werd ze meteen ondervraagd: wat vond ze van Donald Trump, was ze politiek actief? En wat dacht ze eigenlijk van Angela Merkel en met name van Alternative für Deutschland? Oh ja, en wat vond ze van de vluchtelingenproblematiek?
Melanie moest die vragen beantwoorden in een groepsetting. Van de 10 mensen (ongeveer) bleek iedereen behalve twee individuen politiekcorrect tot op het bot te zijn. De uitzonderingen waren een vrouw die weinig zei en een kerel die een groot fan was van Trump. Nadat de andere acht (ofzo) kandidaten verteld hadden dat ze echt heel betrouwbaar links waren werden de twee uitzonderingen weggestuurd en mochten Melanie en haar nieuwe vrienden aan het werk.
Melanie legt uit (vertaling via TPO):
"Toen werden we weer in de eerste ruimte geroepen, pas daar werd ons verteld waarom het ging. Dat in Duitsland de wet was veranderd vanwege de vele ‘haat-posts’ en ‘fake-news’ op Facebook en dat Facebook ondersteuning nodig had om die meldingen te onderscheppen en te verwijderen. Ze lieten ons toen voorbeelden zien. Groepsgeweld in Zweden, waar vrouwen door vluchtelingen verkracht en gedood waren waren fake-news, de haat-posts waren dan de commentaren daaronder van mensen die in harde bewoordingen schreven dat de daders omgebracht moesten worden en dat soort dingen."
Helaas voor mevrouw en alle rechtse opiniewebsites (zeker in Duitsland) bleef het daar niet bij:
"Het kwam ook voor dat er berichten waren die het systeem er wel uitgefilterd had, op woorden die potentieel fake of een haat-bericht waren, maar die ik persoonlijk onschuldig of gewoon normaal vond. (…) De meldingen die we kregen werden niet onderzocht."
Oh ja. Ook was er een lijst zogenaamde 'haat-nieuws websites.' Daar vielen allemaal websites onder die... rechts waren. Let wel, niet extreemrechts, niet nazistisch. Maar gewoon rechts en kritisch over met name het immigratiebeleid van Merkel.
En toen kwam het meest schokkende: vlak voor de verkiezingen kregen Melanie en haar vrienden te horen dat ze er alles aan moesten doen om de zwevende kiezer "zoveel mogelijk te beïnvloeden:
"Het ging toen om zaken die gewoon gebeurd waren die we moesten uitfilteren. Niet meer om fake-news. We moesten bijvoorbeeld de nieuwsberichten van rechtse websites, waaronder de moord en het proces van de studente uit Stuttgard, Maria, die door een vluchteling was omgebracht en de messentrekker uit Bonn en al die zaken, die met vluchtelingen te maken hadden, weghalen."
Zo gaat ze nog rustig even door. Het was haar officiële taak op een gegeven moment om alles wat ook maar enigszins rechts aandeed weg te halen of onder te laten sneeuwen door links nieuws (en opiniestukken). Niets 'vrijheid van meningsuiting,' Facebook en Melanie's werkgever besloten wel even voor Duitsers wat ze mochten denken.
Dit is Het Grote Gevaar van met name Facebook. Ja, Twitter is ook machtig, maar dat sociale netwerk is echt niets vergeleken met het hobbyproject van Mark Zuckerberg. Facebook is tegenwoordig voor veel mensen 'het internet.' Ze communiceren er met vrienden en familie, kijken naar foto's, volgen het nieuws, én hebben politieke debatten. Als er daar flink gecensureerd wordt heeft dat dus een enorme impact.
Het bewijst maar weer eens dat rechts 'anti-haatnieuws' wetgeving -- want dat was de oorzaak van dit beleid -- ten koste van alles moet afschieten. Als dat soort wetten er wel doorkomen worden ze namelijk gewoon als excuus gebruikt om alles dat ook maar een beetje breekt met de linkse politieke correctheid te slopen.