Vandaag wordt in het Gelredome in Arnhem de 43e editie van de EO-jongerendag gehouden. Verschillende media berichten over de beveiliging. Die staat 'op scherp.'
De EO-jongerendag is een evenement dat jaarlijks duizenden jongeren naar Arnhem trekt; een evenement met veel bezoekers dus. Nu staan grote evenementen en concerten standaard al in de spotlights, maar tegenwoordig hoort daar bijna als vanzelf een vast onderdeel bij: beveiliging. Werden evenementen en concerten dan nooit beveiligd? Natuurlijk wel. Maar een aantal jaren geleden was dat geen nieuws. Nu wel, want het is blijkbaar interessant genoeg om te speculeren over mogelijke aanslagen, bedreigingen en de beveiliging die daar bij hoort. De Telegraaf doet het als volgt:
Na de recente bomaanslag bij het concert van Ariana Grande in Manchester, nemen ook Nederlandse evenementen dergelijke maatregelen. Bij de EO-Jongerendag gaat het om 'zichtbare en onzichtbare maatregelen', aldus woordvoerders van de Evangelische Omroep en Gelredome tegen De Gelderlander. Welke maatregelen er precies worden genomen, wordt expres niet gemeld. "We willen geen slapende honden wakker maken", zegt een woordvoerder van de EO-Jongerendag tegen het AD.
Wat worden we daar nu wijzer van? Helemaal niets dus. Integendeel, ik ben er van overtuigd dat deze berichtgeving totaal niet gewenst is. Want door de overdreven aandacht voor 'mogelijke' dreiging en beveiliging speel je juist het terrorisme in de kaart, dat als doel heeft de samenleving te ontwrichten. Op deze manier lukt dat ook prima zonder daadwerkelijk een aanslag te plegen.
Is het dan niet begrijpelijk dat de angst er bij menigeen goed in zit? Ja. Moeten evenementen dan niet extra beveiligd worden? Natuurlijk wel. Maar die aandacht daarvoor, die kweekt een angstcultuur. Natuurlijk blijft Guus Meeuwis zingen! Het is volslagen logisch dat de EO-jongerendag plaatsvindt. En het is ook heel normaal dat evenementen van dit kaliber beveiligd worden. Daar is niets nieuws aan.