Optimisme over 'de Groene Golf', maar is dit terecht?

Geen categorie17 okt 2018, 16:00
In HP/De Tijd valt een optimistisch artikel te lezen die het fenomeen genaamd 'de Groene Golf' tracht te verklaren. Is dat optimisme echter terecht?
Politiek commentator en public intellectual René Cuperus legt het fenomeen uit. De Groene Golf is een opmars van groene partijen zoals GroenLinks die zo'n beetje overal in Europa een stijgende lijn genieten in de peilingen. De redenen die Cuperus hiervoor geeft zijn veelzijdig. Hij meent dat groene partijen een 'net antwoord' zijn op rechts populisme. Klimaatverandering staat voor het gevoel van velen bij veel partijen te laag op de agenda. Hiermee zou een stem op een groene partij een proteststem kunnen vertolken.
De hete zomer zet dit idee kracht bij. Verder merkt hij op dat veel groene partijen 'schone handen' hebben omdat ze niet of nauwelijks hebben meegeregeerd en dus geen compromis hebben hoeven sluiten of gedonder binnen de coalitie hebben meegemaakt. Ook het inzakken van de sociaaldemocraten overal zet de groene partijen kracht bij.
Cuperus stelt dat men pas van een succes kan spreken en een blijvende 'overwinning' van de Groene Golf als de groene partijen ook daadwerkelijk mee gaan regeren én succes hebben. En hier ligt voor mij de crux van het verhaal.
De analyse en argumenten volg en deel ik. Het optimisme over het succes van regeren echter niet. Groene partijen hebben er een handje van om wilde idealistische plannen te opperen en uit te willen stralen hoe belangrijk zij hun ideaal vinden. Wanneer de bevolking echter het daadwerkelijke effect en de rekening van deze plannen krijgt gepresenteerd, valt alles als een kaartenhuis in elkaar.
Exact hetzelfde argument als FVD met haar '650.000.000.000 voor 0,00007 graden minder opwarming'. Het enige wat 'rechts-populisten' nu hoeven te doen is met degelijke voorstellen komen die een duidelijk effect gaan hebben, de lagere klasse qua kosten ontziet en het eigen land ten goede komt. Geld gebruiken voor technieken en innovaties die een (aan de VS en China) te exporteren product opleveren, voor werkgelegenheid zorgt en nationale trots oplevert, haalt links het wind uit de zeilen.
Groene partijen zijn namelijk nog steeds pro-immigratie en pro-EU ondanks alle problemen. De bevolking van Europa is hier huiverig voor maar erkent wel de noodzaak voor maatregelen tegen klimaatverandering. De Groene Golf is dus niet perse een fenomeen dat links ten goede komt, sterker nog, het kan ze schaden en goed voor rechts uitpakken. We gaan het zien!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten