Je hoort het argument vaak genoeg: 'De jongeren zijn de toekomst, maar de ouderen stemmen over de toekomst. Verlaag de kiesgerechtigde leeftijd'. Vanuit de D66 gelederen begon dit gemekker een tijdje geleden. Vrij logisch want die partij weet bijna niemand - behalve pre-puberale en puberale jongeren - aan zich te binden. Nu is er een hoogleraar toegepaste economie naar voren geschoven om ons te 'overtuigen'.
https://twitter.com/DitisdeDag/status/1164226002538467328?ref_src=twsrc%5Etfw
Maakt ze een punt? Als we de stemgerechtigdheid verlagen naar zestien jaar zorgen we er dan voor dat de kwaliteit van het burgerschapsonderwijs weer in de lift komt? Ik gok van niet, de methodes en de docenten zijn daar zelf verantwoordelijk voor. Als er ongekwalificeerd persoonlijk voor de klas staat en een Wikipedia pagina opdreunt over ons staatsbestel kan je uiteraard niet verwachten dat leerlingen enthousiast gaan worden van onze politiek.
In de gehele aflevering komt ze wel met meer 'bijzondere' dingen aanzetten. Zo is van Baarsma van mening dat een jeugdparlement een verrijking gaat worden, helaas hoor ik haar dan niet pleiten voor een bejaardenparlement - waar je ook goede argumenten voor kunt maken. Gelukkig weet van Baarsma dat de verlaging van de leeftijd niet zo 1 2 3 geregeld is. Voordat dit überhaupt in de praktijk zullen zien zijn we twee parlementsverkiezingen verder.
‘Dit moet via de grondwet, dus dat duurt even. Maar het goede nieuws is dat het jongerenparlement er wel al gaat komen. Zo’n jeugdparlement krijgt leden van tussen de 16 en 28 jaar oud die niet alleen adviesrecht hebben, maar ook zelf wetsvoorstellen kunnen doen. "Het parlement heeft het nu omarmd en dat wordt nu uitgewerkt. Hopelijk kunnen we dat eind van het jaar introduceren.
Is dit dan de felbegeerde democratische vernieuwingen waar we op hebben zitten wachten? Valt een beetje tegen dat er een exclusieve machtsfactor bij komt voor een select groepje uit onze samenleving - totaal niet inclusief dit!
Stemmen is zoiets als koffie drinken of als kunst kijken. Je moet er een waardering voor ontwikkelen. Dat is niet meteen de eerste keer als je dat doet. Maar naar mate je vaker hebt gestemd, krijg je een verworven smaak. Door de leeftijd te verlagen geef je ze kans dit sneller te ontwikkelen."
Dit kan zo op een tegeltje te komen staan. Echter snijdt het geen hout. In theorie kan iemand nooit de 'juiste' keuze maken als het gaat om politiek, het is maar net welke bril je op hebt. Laat mensen eerst lekker uitgroeien en volwassen worden voordat je ze lastig valt met politiek. Daar zullen ze de rest van hun leven nog mee te maken hebben.