1. Home
  2. Opmerkelijk: Vertrouwen in de Kerk en de Pers het laagst en vertrouwen in de politiek en EU gestegen

Opmerkelijk: Vertrouwen in de Kerk en de Pers het laagst en vertrouwen in de politiek en EU gestegen

Geen categorie28 mei 2018, 9:00
Het CBS heeft weer onderzoek gedaan naar het vertrouwen van Nederlanders in de Nederlandse instituties. Over het algemeen is het vertrouwen, in vergelijking met vorig jaar, in alles gestegen. De enige institutie waarin het vertrouwen gedaald is, is het leger. Dat kunnen we onderhand niet meer opmerkelijk vinden. Wat wel opmerkelijk is, is het vertrouwen in de politiek, want dat is in een jaar met vier procent gestegen.

Ook in de instituties hadden Nederlanders in 2017 meer vertrouwen dan in 2016. Het hoogst scoren de politie, rechters en het leger. In hen hebben we zelfs meer vertrouwen dan in onze medemens.

Andere instituties, zoals de EU, de Tweede Kamer en de banken, scoren een stuk lager, ongeveer 40 procent. Maar ook dat is meer dan een jaar eerder. Het minste vertrouwen genieten de pers en de kerk, allebei krap 30 procent.

Vertrouwen CBS

We krijgen dan vaak te horen dat het vertrouwen zo laag is in de politiek en de Europese Unie, maar die twee instituties zijn in een jaar wel het meest sterk gestegen. Zeker de EU, met 7,1 punten. Dit betekent niet gelijk dat Nederland een eurofiel landje is geworden, want het is nog steeds zeer laag, maar het betekent wel dat het geroep over doem en verderf over de politiek en de Europese Unie niet meer mensen heeft overtuigd. Al is er natuurlijk een verschil in demografie:

ongeren en hoger opgeleiden hebben volgens het CBS doorgaans meer vertrouwen in instituties en andere mensen dan ouderen en lager opgeleiden.

Regionaal zijn er ook grote verschillen. In Oost-Groningen is het vertrouwen in de medemens het laagst (minder dan 50 procent), in veel andere noordelijke regio's, het Gooi en de regio Alkmaar het hoogst (meer dan 65 procent).

Het zou natuurlijk grappig zijn en interessant, om die verschillen tussen de Randstad en de rest van het land te onderzoeken, want ik heb soms het idee dat die Randstedelingen een heel ander beeld hebben dan de rest van het land.
Dat de Pers zo weinig vertrouwt wordt, dat wisten we al langer. Dat heeft de Pers dan ook vooral aan zichzelf te danken. Het is wel erg triest dat in een democratie de Pers zo gewantrouwd wordt, want juist deze institutie is zeer belangrijk voor het functioneren van een democratie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten