Opkomst EU-verkiezingen gaat bepalend zijn voor de komende discussie over de legitimiteit van de Unie

Geen categorie26 mei 2019, 14:05
Overal in de Europese Unie lijkt de opkomst van de verkiezingen laag en onder de 50% uit te komen. Dermate laag dat na decennia van lage opkomst en genegeerde referenda de vraag wel eens gesteld mag worden: hoe legitiem is de macht van de Europese Unie eigenlijk? Zouden burgers a priori de besluiten vanuit de EU als democratisch legitiem moeten accepteren?
Op het moment van schrijven is de opkomst tijdens de Europese Parlementsverkiezingen in andere Europese landen niet al te hoog. Natuurlijk gaat men nog naar de stembussen, maar de cijfers laten voorlopig wéér zien dat de Europese Unie er niet is in geslaagd om veel kiezers te trekken. Dat is een teken aan de wand.
In Nederland haalden we de 50% nog niet eens. De vraag is wat deze decennialange lage opkomst betekent? Het is namelijk niet zo dat de EU geen impact heeft op de totstandkoming van sociale organisatie op lokaal niveau, immers moeten tal van organisaties die werken met IT-systemen de zogenaamde privacyverordening (AVG) van de Europese Commissie implementeren. Zelfs studentenverenigingen ontkwamen er niet aan en moesten hun IT ingrijpend wijzigen. In Frankrijk is de opkomst in ieder geval wél hoger dan vijf jaar geleden:
Terug naar de EU-legitimiteit. De EU eist dus van alles van ons als burger, maar tegelijkertijd stemt de burger nauwelijks voor de verkiezingen van het "parlement" van de Europese Unie. Parlement tussen haakjes omdat het eigenlijk geen parlement is zoals we dat gewend zijn in een stelsel van een trias politica.
Waarom gaan kiezers dan niet naar de stembus? Wisten ze niet dat er verkiezingen waren? Dat zou kunnen, al lijkt dat wel onwaarschijnlijk aangezien hetzelfde communicatie-proces wordt gevolgd door de Kiesraad als bij andere verkiezingen. En de opkomst bij de Provinciale en nationale verkiezingen ligt vele malen hoger. Het communicatieproces lijkt dus niet van invloed te zijn op de opkomst in vergelijking met andere verkiezingen. Vooralsnog ziet het er in ieder geval naar uit dat de nationalisten wéér terrein verliezen. Tja, ze stemmen dan ook minder vaak:
Denkt de burger wellicht dat de EU geen invloed heeft op haar leven? Dat zou erg vreemd zijn, immers hebben tal van bedrijven moeten werken aan de AVG en de implementatie daarvan. In mei 2018 sprak vrijwel iedereen in mijn netwerk over "die vervelende AVG-wetgeving uit Brussel". Dat de EU invloed heeft terwijl men bij de Albert Heijn afrekent in Euro's moge duidelijk zijn. Ook die overweging lijkt dus onwaarschijnlijk te verklaren waarom de opkomst steeds onder de 50% uitkomt. In Italië verwacht men in ieder geval wel een verassing, maar hoe deze er dan uit komt te zien, weten we nog niet:
Welke overweging is het dan, die ertoe leidt dat miljoenen EU-burgers hun stem niet laten horen? Is het wellicht omdat zij het EU-systeem, dat zij via nationale referenda al jaren probeerden te blokkeren, gewoon niet willen legitimeren met een stem? Weet u het? Wij houden in ieder geval de verkiezingen goed in de gaten en houden u op de hoogte van de uitslag. Als het goed is weten we morgen méér over de resultaten va de Europese Parlementsverkiezingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten