Net als veel andere Europese landen heeft Oostenrijk het helemaal gehad met de tsunami van vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Anders dan de meeste andere West-Europese landen doet het land er echter ook eindelijk iets aan.
In Nederland en Duitsland klagen we al maanden steen en been, maar de politieke elite lijkt het allemaal wel best te vinden. Af en toe worden de EU en Turkije bekritiseert, maar onze respectievelijke regeringen lijken niet in staat te zijn om in te grijpen; puur en alleen omdat ze bang zijn dat Brussel dan boos wordt.
In Oostenrijk kiezen ze voor een andere aanpak: ééntje waarbij de eigen belangen wél beschermd worden.
Oostenrijk neemt het heft in eigen handen bij de migratiecrisis. De regering gaat een aantal maatregelen treffen om de grenzen beter te beschermen.
Vooral de grens met Italië moet beter beschermd worden, zegt de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann zondag tegen de krant Österreich. De maatregelen moeten de toestroom van migranten vanuit het Zuid-Europese land stoppen.
Faymann komt nu meteen in actie omdat hij ervan uitgaat dat er in het voorjaar weer een nieuwe immigratiegolf komt. En hij is niet van plan om zijn land te laten overspoelen:
"Het is al februari, ik laat er geen tijd meer overheen gaan. In maart komt er een nieuwe migrantengolf, dus we beginnen nu met het bouwen van technische faciliteiten."
Hoewel het niet duidelijk is hoe Oostenrijk dat precies wil doen is de kans groot dat er weer een hek gebouwd wordt. En terecht: het is immers wel degelijk een effectieve manier om mensen buiten de grenzen te houden.
Nederland moet daar van leren en gewoon precies hetzelfde doen. Mensen met een EU-paspoort moeten zonder problemen van het ene na het andere land kunnen reizen, maar er moet wel degelijk gecontroleerd worden dat reizigers inderdaad zo'n paspoort hebben. Als dat niet zo is moeten ze buiten het land worden gehouden.