In navolging van andere landen besluit ook Australië om west-Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te erkennen. Vorig jaar in december was er nog behoorlijk wat ophef over de symbolische daad van de Verenigde Staten om de oude hoofdstad opnieuw te erkennen. En dat is eigenlijk vreemd, want behalve de verplaatsing van een ambassade, wat personeel en objecten en symboliek verandert er vrij weinig in de realiteit. Maar dit symbolische verlies werd door tegenstanders van de staat Israël weer gezien als een imperialistisch plan om de Palestijnen te onderdrukken. De laatsten maakten onder aanvoering van de terroristische organisatie Hamas weer handig gebruik van de situatie om moord en brand te schreeuwen.
De VN-veiligheidsraad vond het in december 2017 noodzakelijk om deze dergelijke symbolische actie op te volgen met een noodoverleg over het besluit. Want het zou gevaarlijk zijn of zo om een paar ambassadepersoneelslieden ergens anders te laten vertoeven... Na de VS volgden ook andere landen het voorbeeld en erkenden Jeruzalem als hoofdstad. Hongarije en Tsjechië blokkeerden onlangs nog de visie van de Europese Unie op het gebeuren waardoor de EU geen eensgezinde visie heeft. En nu erkent Australië dit feit uit de geschiedenis en het heden ook. Heel mooi natuurlijk want het staat ieder land vrij om zelf te erkennen of het de hoofdstad is of niet, maar het is vreemd dat men hier zo moeilijk over doet in de VN-veiligheidsraad.
Verder is naast Jeruzalem de stad Tel-Aviv nog steeds de belangrijkste stad van Israël, met de meeste inwoners en de sterkste economie. Wel zijn de regeringscentra in de afgelopen decennia al verhuisd naar west-Jeruzalem. Dus een groot storm in een klein glas water om hier problematisch over te doen. Het toont eigenlijk aan dat tegenstanders van dergelijke symbolische acties als het erkennen van een hoofdstad niet goed nadenken over wat het nu in de realiteit betekent (er worden geen dorpjes van arme Bedoeïenen gesloopt en ook geen terreurvliegers verspreid over de stad). Met andere woorden: er verandert eigenlijk 'niets'.
Update: het artikel sprak van 'tal van andere landen', maar dit bleek onjuist. De landen die voorheen hadden toegezegd hun ambassades te verplaatsen hebben dit besluit heroverwogen.