Commissie Remkes onderschrijft het beeld: 'De democratie werkt onvoldoende'

Geen categorie15 dec 2018, 20:00

Welke democratie? Oké even serieus: we mogen eens in de vier jaar stemmen, mailtjes sturen naar niet reagerende politieke partijen en ook mee babbelen bij commissies, tenminste als je bent ingeschreven bij de juiste stichtingen en verenigingen, want anders hoor je niet bij 'civil society' en is de kans dat je wordt uitgenodigd voor bijvoorbeeld de 'rondetafelgesprekken klimaatbeleid' vrij klein. En dat is ook het punt van de staatscommissie Remkes die een onderzoek uitvoerde over de werking van de Nederlandse democratie. De publieksversie van het rapport is openbaar beschikbaar en telt welgeteld drie pagina's met daarin informatie die veel mensen al wel weten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de regering om onderzoek te doen naar de werking van de Nederlandse democratie. De conclusie kan als volgt worden omschreven: véél gaat er goed in Nederland, maar er zijn groepen mensen die zich niet of nauwelijks vertegenwoordigd voelen door de Eerste en Tweede Kamer. Geen woord wordt gerept over de wijze waarop de huidige coalitiepartijen omgaan met Kamerdebatten en discussies over verschillende onderwerpen. Die debatten worden vaak niet gehonoreerd en met een één zetel meerderheid genegeerd. Maar dat is niet waar Remkes' zijn commissie zich druk om maakt. Wel vindt de commissie dat 'politici meer beloven dan zij waarmaken', iets dat niet goed is voor het vertrouwen in Den Haag en verder dat soms wetten worden aangenomen waar een meerderheid tegen is.

Dat moet dus beter. Welke voorstellen zien we dan in het document? Een pleidooi voor een bindend referendum. Lekker makkelijk natuurlijk, maar dat het nodig is acht men nu voor 'bewezen'. Dat is natuurlijk een breed gedeeld standpunt in de Tweede Kamer. De vraag waarom deze 'algemene kennis' tot op heden nog tot geen enkel wetsvoorstel heeft opgeleverd is dan ook de volgende. Want volgens Remkes zijn de zwakten in het huidige systeem een 'risico op termijn'. En dat is precies het punt, want de invloed van burgers wordt stelselmatig ondermijnd doordat de voorgaande regeringen 'tijd winnen' in ruil voor verminderde 'politieke macht'. Zo werd het referendum onder leiding van D66 afgeschaft en ook de burgemeestersbenoeming wordt veranderd, maar het duurt natuurlijk weer maanden of jaren voordat dit benoemingsproces is gedemocratiseerd.

En in tussentijd gaan VVD, CDA, D66 en anderen gewoon door met hun eigen agenda.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten