Thema:
“Ontkomt Nederland nog aan een Europese transferunie?”
24 mei 2018, Nieuwspoort, Den haag, 20.00u – 22.45u
Achtergrond:
De euro staat voor een tweesprong. Omdat de eurolanden onderling economisch veel te verschillend zijn werkt de eenheidsstructuur van de euro destructief uit voor ieder euroland. Met name de zwakkere landen voldoen daarom niet aan initiële afspraken dat ieder euroland financieel de eigen broek moet ophouden en dat alle lidstaten prudent begrotingsbeleid voeren van overheidsfinanciering en staatsschulden.
Met de noodfondsen sinds 2010 en het ECB-beleid van de afgelopen jaren zijn de eerste transferunie-stappen al gezet van een permanente geldstroom van Noord naar Zuid. Tegen de zin in van Nederland, beslissen Frankrijk en Duitsland eind juni mogelijk over nog veel verdergaande transferunie-stappen waarbij de nationale soevereiniteit steeds verder wordt uitgehold. Het betreft onder andere de plannen voor de omvorming van het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) tot een Europees Monetair Fonds (EMF) dat als backstop fungeert voor zwakke lidstaten en zwakke banken.
De grote vraag is derhalve: Wat moet Nederland doen? Moet de Nederlandse regering hierin meegaan en het advies van de Raad van State opvolgen om de euro ‘onomkeerbaar’ te maken of zijn er ook betere alternatieven? Die vragen zijn met name voor onze parlementariërs van groot belang om een weloverwogen besluit te nemen. Niet alleen het belangrijke parlementaire budgetrecht, maar de financiële zelfbeschikking van ons land staan op het spel.
Tijdens deze debatavond zullen ook de onderwerpen aan de orde komen, die de Raad van State niet heeft gesteld, maar die vanzelfsprekend wel relevant zijn om een weloverwogen keuze te maken. Zoals: was de invoering van de euro wel zo'n goed idee voor Nederland, of voor de eurozone als geheel? En: Is de euro eigenlijk wel ‘onomkeerbaar’? Zijn er écht geen alternatieven? Welke financiële risico’s loopt Nederland eigenlijk als we blijven doormodderen respectievelijk meegaan met de plannen van een EMF?
Zie ook: De vijf vragen die de Raad van State had moeten stellen.
Voormalig europarlementariër en senior fellow bij het London Center for Policy Research Derk Jan Eppink, zal een inleidende voordracht houden. Hierna zal de Duitse jurist Markus C. Kerber – bekend van het onder de aandacht brengen van het OMT en het ESM bij het Duitse Constitutionele Hof - op de voorgenomen plannen ingaan. Hierna zal het hoofd Europese Studies van Instituut Clingendael, de heer Adriaan Schout, de Nederlandse positie toelichten.
Na de pauze zullen parlementariërs van diverse politieke partijen met elkaar in debat gaan over de materie, onder de bezielende moderatie van de heer Eppink, zie het programma hieronder.
Er zal ruimschoots gelegenheid zijn voor het publiek tot het stellen van vragen. Aanmelden kan via de mail, zie Programma.