Altijd leuk: onrust op de Balkan doordat een groep zich wil afscheiden van Bosnië. Zoals we uit het recente verleden hebben geleerd (zie de jaren 90 van de vorige eeuw) is dat al-tijd een goed idee.
Of niet natuurlijk.
Hoe dan ook, Elsevier bericht dat Servische Bosniërs voor een afsplitsing strijden:
Al eerder dreigde Bosnië-Herzegovina te imploderen. In 2008 zette de arrestatie van de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic de verhoudingen op scherp. Met de aankondiging van het referendum gebeurt dat opnieuw, waarbij waarschijnlijk de Bosnische Kroaten in navolging van de Bosnische Serviërs ook meer autonomie willen.
Volgens Elsevier is een Bosnische Republiek met alleen Bosnische inwoners niet levensvatbaar (of zelfs maar mogelijk), waardoor Sarajevo waarschijnlijk niet akkoord zal gaan met de plannen van de Servische Bosniërs. De vraag is dan wat die Servische Bosniërs vervolgens doen. Gaan ze akkoord met een compromis?
Een andere vraag is: hoe ver wil Sarajevo gaan om Bosnië en Herzegovina bij elkaar te houden? Het is niet ondenkbaar dat Servië de Bosnische Serviërs uiteindelijk actief gaat steunen, ook als ze zich met geweld proberen af te splitsen. Vechten de Bosniërs terug als dat gebeurt? En wil Servië daadwerkelijk zo ver gaan om een nieuwe Balkanoorlog uit te lokken? En hoe reageert Rusland daarop, het land dat Servië's belangrijkste bondgenoot is?