CDA en D66 zijn blij met de China-strategie dat afgelopen zomer werd gepresenteerd. Beide coalitiegenoten hekelen het feit dat de schending van de mensenrechten niet wordt genoemd. Terecht puntje van kritiek, maar als het wel zou worden genoemd zou dat toch niks veranderen aan de strategie. Is het zeuren om niks van beide partijen? Vandaag staat het debat gepland tussen de Tweede Kamer en minister Stef Blok over het beleid ten aanzien van China. Naar verwachting zal het een pittig debat worden voor Blok, naast de kritiek van zijn coalitiegenoten verwacht men ook dat de oppositie zijn tanden zal laten zien.
D66 politicus Sjoerdsma kwam als eerste naar buiten met de openlijke kritiek rondom de China-strategie.
Het bevat slechts analyses, maar is niet eens een begin van een antwoord op de grove schendingen in China."
Ook is Sjoerdsma van mening dat er een handleiding mist voor bedrijven en burgers die handel drijven met de Chinezen. Sjoerdsma meent dat het nodig is dat wij, de burgers, bescherming nodig hebben tegen de Chinezen. Sjoerdsma uit hier terecht zijn bezorgdheid, de Chinese markt staat niet bepaalt bekent om zijn tolerantie naar buitenstaanders.
Ook het CDA spreekt schande over het niet benoemen van de misdaden die de Chinezen plegen op dit moment.
"De schendingen van mensenrechten waar onder onderen Oeigoeren en christenen mee te maken hebben, zijn verschrikkelijk. Mensen worden in strafkampen gevangengehouden, er worden organen voor orgaanhandel afgenomen, gelovigen kunnen niet naar hun kerk. En dan staat er in de China-strategie een klein kopje waaronder je leest dat 'Chinezen andere waarden hebben dan wij'. Dat kan zo natuurlijk niet"
Beide partijen kunnen steun verwachten van de oppositie die ook grotendeels van mening is dat 'mensenrechten voor handelsbelangen' gaan. Stef Blok kan zijn borst nat maken voor een pittig vragenuurtje.