Privacy bezwaarmakers in het geding
De website van Binnenlands Bestuur (BB) meldt:
Er is onduidelijkheid over het openbaar maken van zienswijzen bij nieuwe bouwplannen. Mogen namen en adressen van burgers met een bezwaar gepubliceerd worden of niet? Deze kwestie speelt momenteel in de stad Groningen. Daar maakte de gemeente onlangs alle namen en adressen bekend van omwonenden die de uitbreiding van een moskee niet zagen zitten. De burgers wisten niet dat hun naw-gegevens op straat, en dus ook bij het moskeebestuur terecht zouden komen. Zij vinden dat hun privacy geschonden is. Maar deskundigen zijn het er niet helemaal over eens. Mag het nu wel of niet?
Deze Groningse zaak ligt gevoelig, omdat er op een aantal incidenten na, nooit grote problemen met de omwonenden zijn geweest, terwijl die moskee al bijna 20 jaar gevestigd is in een kleine boerderij in een ecologisch park. Maar nu de moskee uitgebreid wordt met drie verdiepingen tot één van de grootste in Noord-Nederland, vrezen bewoners voor overlast in de rustige buurt. Een omwonende, die om voor de hand liggende redenen anoniem wil blijven licht toe:
"Wanneer het om een kerk, een winkel of een andere grote publiekstrekker zou gaan, had ik ook bezwaar gemaakt. Ik vind dat gewoon niet passen in een ecologisch parkje. Maar ik ben nu bang dat mensen, die mijn naam en adres op de lijst zien, denken dat ik tegen moskeeën in het algemeen ben. Ik wist niet dat de gemeente de lijst met alle namen naar iedereen zou sturen, anders had ik geen zienswijze ingediend."
Het is toch eigenlijk bizar dat mensen, als het om islamitische onderwerpen gaat, bang zijn voor repercussies van de aanhangers van de 'religie van de vrede'. Ik denk met heimwee terug aan de woorden van wijlen Pim Fortuyn, die over hier wonende islamieten zei: 'u mag hier blijven, maar u past u aan'. Ware woorden.