Onderzoek DNB: Nederlanders vinden eurobiljetten mooi, maar weten niet hoe ze er uit zien

Geen categorie01 aug 2017, 13:00
Een onderzoek dat zo erg met zichzelf in conflict is, dat je het net zo goed weg kan gooien. Voor 74 procent van de Nederlanders zijn eurobiljetten 'mooi gevormd'. Daarnaast weet een aanzienlijk deel van de Nederlanders pas zich te verbeelden hoe de biljetten er uit zien na 'heel lang nadenken'.
Het is een onderzoek van de Nederlandsche Bank die om de twee jaar wordt gehouden. Het is een onderzoek naar de 'echtheid' van biljetten en of mensen dat wel of niet herkennen. Steeds minder mensen bekijken of hun bankbiljetten wel of niet echt zijn. Sterker nog, het is zelfs al moeilijk om te herinneren hoe het geld er uit ziet:

Ondertussen kunnen Nederlanders niet uit het hoofd zeggen hoe de bankbiljetten eruit zien. ’Na enig nadenken’ kunnen ze zich de kleuren herinneren, concluderen de onderzoekers. Vooral de biljetten van €200 en €500 worden door mensen slecht gekend. Dat zijn ook de enige twee biljetten die minder dan de helft van de ondervraagden ooit in handen heeft gehad.

Het vertrouwen in de echtheid van de euro'tjes is hoog en men ziet ook niet de noodzaak om eens kritisch te kijken naar de biljetten die ze in winkels in hun handjes gedrukt krijgen, slechts twintig procent doet dat weleens.
Natuurlijk, vergeleken met de mooie oude guldens, is de euro niet zo boeiend. Daarnaast wordt giraal geld ook steeds minder gebruikt. Er wordt zelfs geopperd om het simpelweg af te schaffen en alles met pasjes te doen, chips, of smartphones. Deze ontwikkeling is ergens toch zorgwekkend, omdat het voor de overheid dan steeds makkelijker wordt om te bekijken en te controleren waar men hun geld aan uit geeft.
Big brother is watching you, en waarschijnlijk weer vanuit de beste bedoelingen. Met pasjes pinnen zorgt ook voor een minder scherp gevoel dat je geld 'uitgeeft'. Dat heeft als gevolg dat je meer gaat uitgeven en ineens schrikt van de uitgaven.
Wat de kern is van dit betoog: besteedt wat meer aandacht aan uw bankbiljetten. Het moet blijven bestaan, het geeft nog enige vorm van anonimiteit en privacy en het is ook nog eens goed voor de hoogte van uw bankrekening.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten