Het Sociaal Cultureel Planbureau ( SCP ) is vandaag met een nieuw onderzoek omtrent nationale identiteit naar buitengekomen. In 2 jaar tijd zijn duizenden mensen gesproken en de resultaten zijn opmerkelijk!
Het onderzoek telt 5000 ondervraagden, van de 5000 ondervraagden gaf 41% aan dat er wel degelijk zoiets bestaat als de Nederlandse identiteit. Hier tegenover staat zo'n 6% procent die de Nederlandse identiteit onzinnig vindt. 4 op de 10 Nederlanders is dus trots op onze nationaliteit, de weg met ons mentaliteit waar Thierry Baudet over spreekt wordt ineens bevestigd. 6 op de 10 Nederlanders schaamt zich dus voor onze eigen nationaliteit. Een deel hiervan heeft zelf niks met onze nationaliteit. Toch zeer confronterende cijfers te noemen.
In het onderzoek wordt gevraagd naar wat de verbindende factoren zijn met onze nationaliteit. Onze eigen mooie taal staat op één waarna vrijheid, Koningsdag, de Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en Sinterklaas volgen.
Het meest opvallende aan deze uitslag is volgens het SCP dat er nauwelijks verschillen naar voren kwamen tussen Nederlanders naar geslacht, leeftijd, opleiding en afkomst. Als het dus gaat om bepaalde factoren die wij koppelen aan onze eigen nationaliteit denken we allemaal redelijk hetzelfde.
Het identiteitsdebat levert wel zeer uiteenlopende resultaten, met name het belang van tradities en symbolen enerzijds en burgerlijke vrijheden anderzijds. Nederlanders die Sinterklaas of onze vlag als belangrijk achten zijn eerder geneigd om te denken in termen als 'Nederlandse identiteit'. Deze groep is dan ook van mening dat de overheid een feest als Sinterklaas moet beschermen.
De andere groep is juist sterk van mening dat burgerlijke vrijheden door de overheid moeten worden beschermd. De vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstreren hebben zijn hoog in het vaandel staan.
Dit soort verschillen worden interessant als het gaat om de Zwarte Pietendiscussie. Volgens het SCP sneuvelt de gedeelde overeenkomsten direct bij deze kwestie en gaan mensen loodrecht tegenover elkaar staan. We kennen inmiddels allemaal wel de beelden van diverse optochten van afgelopen jaren, de spanningen tussen voor- en tegenstanders zijn alleen maar opgelopen en naar verwachting zal dit niet snel verbeteren.