Gert de Wolf moet het 2 jaar en 3 maanden lang maandelijks met 600 euro minder doen. Het kabinet laat hem en zijn strijdmakkers in de kou staan.
Gisteren berichtten wij al dat oud-militairen woedend zijn over het pensioengat waar zij opeens mee geconfronteerd worden. De AOW-leeftijd is immers verhoogd. Voor de politiek is dat leuk -- het scheelt uitgaven -- maar voor individuele kiezers is het natuurlijk wel degelijk een probleem. Je moet dat gat immers op de één of andere manier opvangen. Dat is lang niet altijd mogelijk.
Om hun afschuw uit te spreken hebben talloze (oud-)militairen daarom besloten om hun medailles -- waar ze natuurlijk buitengewoon trots op zijn -- naar de Tweede Kamer te sturen. Daarmee willen ze duidelijk maken dat ze het ongekend vinden dat Nederland -- het land dat ze jarenlang verdedigd hebben -- hen op hun oude(re) dag zo afdankt.
Het Algemeen Dagblad komt vandaag, een dag later dus, ook met een artikel over deze zaak, en heeft gesproken met enkele oud-militairen die best tekst en uitleg willen geven over hun actie. Eén van hen is luitenant-kolonel Gert de Wolf. De Wolf trekt samen met drie andere oud-soldaten ten strijde tegen het hardvochtige kabinet dat maar liefst 11.000 (oud-) militairen in de kou laat staan.
De impact van de verhoging op de persoonlijke financiën van De Wolf is niet gering:
Het gapende gat tussen hun 65ste en hun pensioen (67 op z'n vroegst), voorzagen ze niet. De grootste klap krijgt De Wolf, als jongste en hoogste in rang. Zijn maandinkomen (rond 3.100 euro netto) keldert met 600 euro, volgens hem twee jaar en drie maanden lang.
Ik heb opmerkingen voorbij zien komen van mensen die net deden alsof de impact van de verhoging wel wat meevalt. Dat is dus niet zo. Maandelijks 600 euro minder gedurende een periode van 2 jaar en 3 maanden is gewoon hartstikke veel. Dat is sowieso al het geval, maar al helemaal in het geval van De Wolf. Die onderhoudt namelijk ook nog eens een studerende zoon.
Het zal de hoge dames en heren in Den Haag verbazen, maar dat kost geld. Veel geld.
Het goede nieuws? De Tweede Kamer debatteert volgende week over deze materie. Ik heb wel vertrouwen in bepaalde partijen en Kamerleden -- met name in VNL en de PVV -- dat zij het tijdens het debat zullen opnemen voor onze jongens en meisjes in uniform. Ook het CDA en de ChristenUnie zijn normaal gesproken behoorlijk pro-defensie. De vraag is alleen: kunnen zij één van de twee regeringspartijen zo ver krijgen dat ze ingaan tegen de wensen van het kabinet en een oplossing eisen voor al die duizenden (oud-)militairen die opeens geconfronteerd worden met een AOW-gat?