Marktwerking.
Het zal de dames en heren sociaaldemocraten van het kabinet Rutte II verbazen, maar CDA'er Pieter Omtzigt betwijelt dat hogere benzineprijzen ook in
meer accijnzen resulteren. In de grensregio, waar ik woon, heb ik kunnen kijken in de administratie van een aantal pompstations. Vooral de stations vlakbij de grens hebben te maken met scherpe omzetdalingen. Dat duidt op veel meer tanken over de grens. Nu houden we in Nederland echt alles bij, maar er ik kan geen schattingen vinden van de hoeveelheid brandstof die in het buitenland getankt wordt in de officiële statistieken.
Natuurlijk had ik liever geen Kamervragen gesteld, maar nu de regering weigert om standaard een grenslandtoets te doen, wil ik gewoon weten of een accijnsverhoging nu meer of minder geld oplevert voor de schatkist en hoe die schatting nu gemaakt wordt. De vragen stellen we nu zodat de antwoorden voor Prinsjesdag binnen moeten zijn. Wellicht zien de ministers de concept-antwoorden nog terwijl ze overleggen over de begroting van volgend jaar.
En een illusie dat hogere accijns kan leiden tot minder opbrengsten? Het gebeurde bij de accijnsverhoging op sterke drank in 2002. Die werd ook weer teruggedraaid, omdat het accijns verlies aan het buitenland zo groot was, dat het de verhoging meer dan teniet deed.
Daarom heeft hij dus Kamervragen ingediend over deze materie. Zie
zijn blog voor details hierover.
Beste Pieter en vriendelijk kabinet, ik kan u nu al wel vertellen dat het de staat geen cent meer oplevert. Sterker nog, het is zo ongeveer 100 procent zeker dat de staat netto minder inkomsten binnenkrijgt. Zo raar is dat niet, aangezien er zoiets is als 'marktwerking'; mensen die dichtbij de grens wonen gaan dan gewoon even in Duitsland of België tanken (wat al heel vaak voorkomt).
Zo berekenden de brancheorganisaties
vorige week al dat de staat inderdaad '1 miljard euro misloopt' door de hoge BTW en accijnzen. Zoals Omtzigt ook vermeldt in zijn stuk van vandaag is dat een aanzienlijk bedrag. Sterker nog, Den Haag onderhandelde wekenlang met Brussel over 1 miljard korting op de EU-begroting.
Maar wat accijnzen betreft laten ze niets van zich horen terwijl er naar alle waarschijnlijkheid eenzelfde bedrag mee gemoeid is. Vreemd, vindt u niet?
Afijn, goed van Omtzigt dat hij het kabinet hier even over laat zweten. Doe 'es antwoord geven, ministersploeg? Ziet u ook eindelijk in dat hogere lasten de economie en de staat schade berokkenen?