De Olympische Spelen in Londen werden werkelijk op spectaculaire wijze geopend. Dit eerste salvo beloofde veel. Helaas is niet alles perfect.
Als u de Spelen een beetje probeert te volgen zal het u ongetwijfeld zijn opgevallen dat er met enige regelmaat honderden lege stoeltjes zijn, terwijl er mooie en spannende sportevenementen plaatsvinden.
Londenaren zijn daar absoluut niet over te spreken: ze zijn beretrots dat ze dit sportfestival mogen organiseren, maar moeten met tranen in de ogen toezien hoe ze afgaan doordat de verschillende stadions en sportcenters niet vol zitten.
Het ergste van dit alles is dat diezelfde Londenaren al meer dan een jaar klagen dat het vrijwel onmogelijk is om kaarten te bemachtigen voor de meeste evenementen. Ze willen deze competities wel bijwonen, maar worden daar niet toe in staat gesteld door de organisatie.
U zult zich wellicht afvragen hoe dat kan? De Spelen zijn toch voor 'de mensen'? Voor iedereen, dus ook voor u en mij?
Nou, misschien was dat ooit waar, maar tegenwoordig is alles anders. De Spelen zijn namelijk zo corrupt als de neten:
How did that happen? Blame a mix of prime tickets that go unused by corporate sponsors, international sports federations and rights holders... "We are aware that some venues have empty seats this morning," said a spokesman for Locog, as the London Olympics organizing committee is known. "We believe the empty seats are in accredited seating areas, and we are in the process of finding out who should have been in the seats and why they weren't there."
De reden dat ze er niet bij waren is natuurlijk dat ze helemaal niet geinteresseerd zijn in sport. Misschien dat ze hun kaarten even showen aan kennissen en vrienden - puur en alleen om op te scheppen - maar dat is het dan wel.
Nee, de echte fans kun je niet vinden onder de 'corporate sponsors', maar in de kroegen en cafe's in Londen: daar zitten de mensen die de evenementen graag willen bijwonen en die iedere atleet met alle passie en steun in de wereld willen toejuichen.
Jammer genoeg vindt de organisatie dat echter totaal niet relevant. Het gaat om geld, macht en aanzien, niet om het vol krijgen van stadions, om nog maar te zwijgen over de tevredenheid en het plezier van fans en atleten (die ook al steen en been klagen dat het te rustig is en dat het onmogelijk is om kaarten te bemachtigen voor gezinsleden). Zonde.