"Fascisme!" roept politiekcorrect links.
Uit onderzoek blijkt dat Nederland best vatbaar is voor populistische leiders. Weliswaar niet zo sterk als in Frankrijk en Groot-Brittannië, waar ze onderhand ongeveer om een populistische leider schreeuwen, maar wel significant meer dan in, zeg, Duitsland.
41 procent van de Nederlanders denkt negatief over de media. 50 procent is juist positief. Ik heb geen idee wat er mis is met die 50 procent, maar misschien dat ze een keer gebruik moeten maken van hun internetverbinding zodat ze ook nieuws kunnen lezen van alternatieve websites, zodat ze gaan inzien dat de mainstream media er écht een enorme puinhoop van maken.
Afijn, in Duitsland zijn die cijfers veel positiever voor de media. Daar is slechts 30 procent van de mensen negatief over de media. 67 procent is uitgesproken positief. Maar kijk dan eens naar het Verenigd Koninkrijk: 59 procent is negatief, 35 procent is positief. En in Frankrijk doen ze daar nog een schepje bovenop: 60 procent negatief tegenover 35 procent positief.
En kijk eens naar de verschillende denkbeelden over immigratie en vluchtelingen. Hieruit blijkt dat Nederlanders het wel gehad hebben met het opengrenzenbeleid van de overheid, maar dat ze we nog niet zo pislink zijn als ze Britse en Franse vrienden:
Ook over de politieke partijen zijn Nederlanders duidelijk: we denken over het algemeen negatief over het establishment... terwijl we tegelijkertijd het democratische systeem nog wel steeds steunen, hoewel minder dan onze oosterburen.
Kortom, het 'populisme' waar links zich zo zorgen om maakt heeft wel degelijk appeal, maar we zijn minder 'populistisch' dan in de meeste andere west-Europese landen, met uitzondering van Duitsland.
LinksMensch Eddy Terstall grijpt de gelegenheid vervolgens aan om er maar snel een Godwinnetje in te gooien met betrek tot de vraag of Nederland behoefte heeft aan "een sterke leider":
https://twitter.com/eddy_terstall/status/889446558541938690
Lekker makkelijk scoren natuurlijk, maar helaas slaat dat helemaal nergens op. Eerder zagen we al dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders positief is over de democratie. Als je dat combineert met de vraag over een "sterke leider" kun je dus alleen maar concluderen dat ze een sterke, op democratische wijze gekozen leider willen die knopen doorhakt. Eddy denkt blijkbaar dat dit een redux is van WO II, maar dat is je reinste flauwekul. Nederlanders willen dat de Mark Rutte van tijdens de verkiezingscampagne ook 'premier Mark Rutte' is. Tijdens de campagne was hij glashelder. Wat Nederlanders willen is dat hij net zo helder is, en net zo doorpakt, op het moment dat hij het voor het zeggen heeft. Dat betekent niet dat kiezers willen dat hij zich als een dictator gedraagt, maar dat hij gewoon zijn verkiezingsbeloftes inlost in plaats van de boel 'met pappen en nathouden' bij elkaar proberen te houden.