Offshore windmolens draaien op subsidie? Nu ook op diesel!

Geen categorie11 aug 2013, 13:59
De windmolens van het omstreden Duitse offshore windmolenpark Riffgat ten noordoosten van Schiermonnikoog draaien letterlijk op diesel.

"Derzeit stellt sich die Situation also so dar: Für eine regenerative Stromerzeugung, die keinen Strom erzeugt, wird eine endliche Ressource verbraucht." 

In een recordtijd van 14 maanden zijn daar voor zo'n 450 miljoen euro 30 windmolens met op papier een totaal vermogen van 108 Megawatt uit de zeebodem gestampt. Groene stroom leveren ze echter niet. Integendeel zelfs; het enige wat deze schoorstenen van de klimaatindustrie verwaaien zijn fossiele dieseldampen van stroomaggregaten. 

"Windpark Riffgat produziert nur heiße Luft: Statt Energie zu produzieren, verbrauchen die Anlagen jetzt erst einmal Diesel."

Maandelijks verbranden ze zo 22.000 liter diesel om gevoelige computerapparatuur gaande te houden, te koelen en de motoren te laten draaien om vastroesten door de vijandige zoute omgeving te voorkomen. De reden is net zo eenvoudig als ongelooflijk: er ligt geen stroomkabel naar het vasteland om de windmolens aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Dat gaat volgens de laatste berichten pas op zijn vroegst ergens in 2014 gebeuren: 

"Bis dahin würden pro Monat rund 22.000 Liter Diesel in Stromaggregaten verfeuert, um die Anlagen in Betrieb zu halten, zu kühlen und vor Rost zu schützen. Produziert werden also zunächst Abgase - heiße Luft - statt umweltfreundlichen Stroms."

Verantwoordelijk voor het ontbreken van de laatste 15 kilometer stroomkabel is het Nederlandse staatsbedrijf Tennet, dat zich heeft laten verrassen door het onderzeese bommenkerkhof in dat deel van de Noordzee. Stelt Tennet dat de huidige vertraging niet was te voorzien, experts zijn een andere mening toegedaan:

"Experten warnen dagegen schon lange vor den tödlichen Gefahren auf dem Meeresboden von Nord- und Ostsee. Nach dem Bericht einer Bund-Länder-Arbeitsgruppe sollen dort bis zu 1,3 Millionen Tonnen konventioneller und chemischer Munition verrotten. Allein vor der niedersächsischen Küste sollen 300 000 Tonnen Munitionsreste liegen, schätzt der Meeresbiologe Stefan Nehring." 

Ondertussen mag de burger betalen voor de extra miljoenen voor dit staaltje mislukt projectmanagement van Tennet en niet geleverde stroom via de "Lex Tennet", een snelle wetswijziging om kosten op de burger af te wentelen:

"Schließlich hat die Bundesregierung im vergangenen Herbst ein Gesetz beschlossen, nach dem Netzbetreiber die Kosten für einen verspäteten Anschluss von Offshore-Anlagen auf die Verbraucher abwälzen können."

De belastingbetaler - niet alleen de Duitse maar ook de Nederlandse via staatsbedrijf Tennet - betaalt dus voor windmolens, waarvan de wieken enkel blijven draaien op subsidie en fossiele brandstof, diesel. Dat u het weet als u de "gratis" wind voelt waaien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten