De nieuwszender is gedwongen om wéér door het stof te kruipen.
Een nieuwe dag, een nieuw stuk
nepnieuws bij
CNN. Nou ja, beter gezegd: de ontdekking van een nepnieuws-artikel van CNN.
In mei van dit jaar berichtte het Clinton News Network dat Trumps minister van Justitie en Veiligheid, Jeff Sessions, twee ontmoetingen met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten had verzwegen voor de FBI. Dat zou belangrijk zijn geweest omdat hij die ontmoetingen had moeten aangeven voor hij daadwerkelijk goedgekeurd werd door de Senaat voor het ministerschap.
Helaas voor CNN is er één probleempje: de nieuwszender is nu
gedwongen om toe te geven dat de FBI Sessions zelf vertelde dat hij ontmoetingen met Russen als Senator niet moest vermelden op het formulier dat ze hem gaven. Dit omdat het onderhouden van diplomatieke banden een normaal onderdeel was van zijn werk in de Senaat.
Sessions beweerde dat eerder ook al, maar in zijn oorspronkelijke bericht citeerde CNN een "expert" die stelde dat hij dat wél had moeten doen.
Niet dus.
Hoe we erachter zijn gekomen dat CNN nepnieuws verspreidde? Een conservatieve groep dwong via een WOB-verzoek transparantie af. Het gevolg was dat er een FBI e-mail gevonden werd uit maart waaruit bleek dat Sessions honderd procent gelijk had. De FBI had hem inderdaad vertelt om zijn contacten met
Rusland als senator niet te vermelden.
Het enige jammere aan dit verhaal is dat de berichtgeving van CNN ondertussen al genoeg schade heeft aangericht. Buzzfeed, de Huffington Post, ABC News en The Atlantic gingen er bijvoorbeeld mee aan de haal en vertelden lezers dat dit het 'zoveelste' voorbeeld was van geheime contacten tussen Team Trump en de Russen. Dat blijkt dus je reinste onzin te zijn.
Dit is niet de eerste keer dat CNN moet toegeven dat het nepnieuws verspreid heeft. Vorige week moest de zender al door het stof omdat het beweerde dat
Donald Trump Jr., de zoon van Donald Trump, op de hoogte was gesteld door Wikileaks van de
aankomende publicatie van negatieve informatie voor Hillary Clinton. Achteraf bleek dat niet te kloppen; hij kreeg pas een bericht van Wikileaks toen de informatie al online stond.
Kortom, ook als het over Rusland en Trump gaat kan het mediakartel absoluut niet vertrouwd worden.