Het oordeel van de Kamer is binnen: 'ja, u stemde met 61% tegen 39% het associatieverdrag met Oekraïne weg, maar wij trekken het lekker niet in. Was getekend, 75 Kamerleden'.
Degenen die hoopten op een politieke crisis in Den Haag kunnen teleurgesteld zuchten: het kabinet heeft een cruciale stemming gewonnen rondom een SP-motie die opriep om de goedkeuring van het Oekraïne-associatieverdrag in te trekken. Lang was onzeker of de motie op een meerderheid kon rekenen, aangezien PvdA en VVD allebei tegen waren, maar PvdA-Kamerlid Jacques Monasch al had aangekondigd om met de motie mee te
stemmen. Daarmee had het kabinet slechts 75 Kamerleden.
In de stemming werd het echter gered door ex-PVV'er Roland van Vliet, die in z'n stemverklaring repte van een referendum dat niemand gewild zou hebben. Hij stemde tegen. Ook VVD-afvallige Johan Houwers schoot de VVD - de partij waar hij met pek en veren was uitgezet, nota bene - te hulp en stemde tegen de SP-motie.
Het resultaat? 75-71 in het voordeel van het kabinet. Vier Kamerleden waren afwezig en stemden dus niet.
De stemming heeft concreet tot gevolg dat premier Rutte zijn strategie kan vervolgen met betrekking tot het verdrag. Hij wil aankomende zomer enkele punten heronderhandelen, en het daarna alsnog ratificeren. Tegenstanders van het verdrag vinden dat de premier daarmee de normen zoals gedicteerd door de Wet Raadgevend Referendum negeert. Deze wet stelt dat de premier na afloop van het referendum zo spoedig mogelijk de wet alsnog moet goedkeuren, en anders wegstemmen. De kwestie maandenlang in het luchtledige laten zweven, zoals Rutte nu doet, achten zij onacceptabel.
Het kamp van GeenStijl/GeenPeil liet de teleurstelling duidelijk klinken:
https://twitter.com/BartNijman/status/722420966505259008
https://twitter.com/GeenPeil/status/722422710706520064
Het woord is nu dus aan Rutte, om te zien wat hij dan allemaal wil veranderen aan dit verdrag. Het ziet er niet naar uit dat we eerder dan juni te weten komen of het EU-associatieverdrag met Oekraïne het nu wel of niet gaat redden. In de tussentijd zal de voorlopige inwerkingtreding - die begon op 1 januari - gewoon doorgang vinden. Of dit recht doet aan het referendum?
Tja, ik ben geneigd om te zeggen van wel, eigenlijk. Een opkomst van 32% laat niet héél veel onderhandelingsruimte over voor het tegenkamp. Rutte pakt de ruimte die hij heeft, aangenomen dat hij in juni inderdaad terugkeert naar de Kamer voor een vervolg van de discussie. Hij kan het niet maken dit ook nog eens over het zomerreces te tillen.