Hij is dan ook een man met een missie.
Laten we even terugdenken aan de dagen en weken voordat Osama Bin Laden werd gedood door elitetroepen van de Navy Seals: Obama deed het bijzonder slecht in de peilingen. Minder dan de helft van de Amerikaanse kiezers was over zijn beleid te spreken. Dat waren nou niet echt cijfers om over naar huis te schrijven, zeker niet omdat Obama ooit werd binnengehaald als de seculiere verlosser waar met name links Amerika zo lang op had gewacht. Ja, na de polarisatie en verdeeldheid van de Bush-jaren zou de nieuwe president het volk verenigen.
Helaas, de werkelijkheid bleek anders. Obama weigerde samen te werken met de Republikeinen, wat hem en zijn partij vorig jaar een zware nederland opleverde in de verkiezingen voor het congres. Amerikanen zijn redelijk conservatief ingesteld en hebben een broertje dood aan een activistisch linkse politiek.
En toen werd Bin Laden uitgeschakeld. Opeens kon
stegen Obamas goedkeuringscijfers tot boven de 50%. Jan en alleman begonnen zich af te vragen of we getuige zouden zijn van een historische comeback. Sommigen waren er zelfs al van overtuigd dat hij zijn herverkiezing zeker had gesteld.
Obama wist dat natuurlijk ook. Hij begreep dat hij twee dingen kon doen: of het nu op veilig spelen en de verkiezingen van volgend jaar winnen, of zijn politieke krediet gelijk verspelen. Een gematigde, realistische politicus zou natuurlijk de eerste optie kiezen.
Gelukkig is Obama echter een radicaal. President Obama heeft zijn plan voor een generaal pardon voor ruim elf miljoen illegalen in de Verenigde Staten nieuw leven ingeblazen tijdens een toespraak in El Paso op de Amerikaans-Mexicaanse grens.
Het Congres is in meerderheid tegen een verblijfstatus voor de miljoenen illegalen die in de marge van de economie in een bestaan proberen te voorzien.
In een poging om via de kiezer de Congresleden onder druk te zetten zei hij tegenover een hem welgezind publiek: Ik vraag u om met uw stemmen de roep [voor een generaal pardon] kracht bij te zetten. We moeten Washington duidelijk maken dat de hervormingsbeweging aan kracht wint. Zo krijgen we dit gedaan.
Mag-ni-fiek. Zo kan Obama er in ieder geval zeker van zijn dat steun voor zijn beleid gelijk weer fors afneemt.
Wat is die man toch een geweldige bondgenoot van de Republikeinse Partij. Hij is typisch zo'n Democraat die een verkiezing die niet te verliezen is, toch nog verliest. Mooi man.