Zonder Poetin erbij. Uh, jongens.. Hoeveel kans denken jullie zelf dat jullie maken zo?
Terwijl Nederland zich andermaal drukmaakt over voormalig ambtenaar Joris Demmink, staat de boze buitenwereld nog altijd in het teken van het jongste Westerse-Russische conflict in de Oekraïense regio de Krim. Russische militairen houden het gebied nog altijd bezet, de Oekraïense regering is daar nog altijd verbolgen over en de Europeanen zijn nog altijd niet gecharmeerd van een naderbij komend Rusland.
Ten einde de wereld uit deze netelige situatie te bevrijden, hebben het machtigste land van het Amerikaanse continent en het machtigste land van het Europese continent (op - uiteraard - Rusland na) de krachten gebundeld om een oplossing te bedenken. Jawel, Obama en Merkel hebben bij een kopje thee en een gebakje met slagroom even rustig gesproken hoe deze ingewikkelde constellatie uit de knoop kan worden gehaald:
President Obama van de Verenigde Staten en de Duitse bondskanselier Angela Merkel werken aan een voorstel waarmee de Oekraïne-crisis diplomatiek kan worden opgelost. Ze hebben elkaar dinsdag ongeveer een uur telefonisch gesproken. Belangrijk punt zou zijn dat een 'off ramp' (uitweg) voor president Vladimir Poetin onderdeel uitmaakt van het plan.
Er zou al een begin van een voorstel zijn: Rusland trekt zijn troepen terug in de bases in de regio, het aantal manschappen in Oekraïne wordt beperkt tot 11.000, en Rusland laat internationale waarnemers toe. Die waarnemers zouden er onder meer op moeten toezien dat de (mensen)rechten van de etnische Russen in Oekraïne worden gerespecteerd.
Dit voorstel zou ruimte moeten bieden aan directe gesprekken tussen Rusland en de nieuwe interimregering.
Het is werkelijk waar ongelooflijk. Keer op keer heeft Poetin bewezen een meedogenloze leider te zijn, die geen enkel middel schuwt om te krijgen waar hij zijn zinnen op heeft gezet. En dan komen Amerika en Duitsland hem nu een halfbakken compromis brengen? Waarom zou Rusland hiermee akkoord gaan?
Rusland zit immers helemaal niet te wachten op internationale waarnemers. Poetin ziet zichzelf als de enige echte waarnemer die Midden- en Oost-Europa nodig heeft. Rusland wil daarnaast zelf kunnen uitmaken hoeveel soldaten het al dan niet naar de Krim stuurt. En mensenrechten? Daar heeft Moskou al helemaal maling aan. In het voorstel van Amerika en Duitsland zit letterlijk helemaal niks wat aantrekkelijk is voor het Kremlin om op toe te happen.
Kortom, een ongelooflijk zwaktebod van Obama en Merkel. Het siert het tweetal dat ze de weg van deëscalatie proberen te wandelen, maar als je overduidelijk bezig bent met het schetsen van dealtjes waar Poetin toch niet in geïnteresseerd is verspil je gewoon je tijd.