De Amerikaanse president wil dat Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie.
President
Barack Obama gelooft blijkbaar dat het in het belang is van de
Verenigde Staten als Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie. Anders zou hij immers geen campagne gaan voeren in Londen om Britse kiezers ervan te overtuigen dat ze voor lidmaatschap moeten stemmen in het referendum dat in juni plaatsvindt.
Barack Obama gaat volgende maand naar Londen om de Britten ervan te overtuigen in de Europese Unie te blijven. Dat meldt de krant The Independent op gezag van bronnen in Downing Street.
De Amerikaanse president opent volgende maand een belangrijke technologiebeurs in Duitsland. Zijn bezoek aan Groot-Brittannië ligt in het verlengde van dat bezoek.
Het zal niemand verbazen dat tegenstanders van het Britse lidmaatschap -- oftewel voorstanders van een #Brexit -- hier alles behalve blij mee zijn. Steve Baker, Lagerhuislid voor de Conservatieven, reageert:
"Als een Amerikaanse president zich bemoeit met onze constitutionele toekomst, herlees ik altijd de Amerikaanse onafhankelijksverklaring."
Dat is een behoorlijk harde opmerking, omdat de Amerikanen in dat document afscheid namen van Groot-Brittannië en stelden dat een regering waar mensen niet op mogen stemmen geen macht behoort te hebben. Wat hij dus feitelijk zegt is: dit is aan ons, niet aan jullie, bemoei je met je eigen zaken.
Zijn collega, Peter Bone, denkt daar net zo over:
"Waarom zou president Obama Groot-Brittannië vertellen of we een deel van een Europese superstaat moeten zijn of een onafhankelijke natie. Hij moet zijn commentaar en zijn ideeën voor zichzelf houden."
Aan de ene kant klopt dat natuurlijk, maar zo werkt het gewoon niet in de politiek. Ieder land wil zijn eigen belangen behartigen. Amerika gelooft dat het beter voor
Amerika is als het VK in de
EU blijft. De gedachte daarachter is vrijwel zeker dat Amerika een hechte band heeft met Groot-Brittannië, waardoor het ook veel invloed heeft in de EU zelf. Als Groot-Brittannië uit de EU stapt vreest Amerika dat haar eigen invloed minder wordt terwijl met name Duitsland en Frankrijk méér macht krijgen.
Vanuit Obama's perspectief bekeken is het dus helemaal niet zo vreemd dat hij zich hiermee bemoeit. Laten we niet vergeten dat Europese politici ook regelmatig het één en ander zeggen over Amerikaanse verkiezingen en nee, ook daar is niets mis mee.
Het enige punt is dat dit niet betekent dat Britse kiezers zich hier iets van moeten aantrekken. Zij moeten de belangen van zichzelf en hún land voor ogen houden, niet die van Amerika.
Kortom, voorstanders van een #Brexit (en ik ben ervoor, puur en alleen al omdat ik hoop dat andere landen waaronder Nederland dit voorbeeld zullen volgen) kunnen wel boos worden, maar het slaat nergens op. Het betekent slechts dat ze niet begrijpen hoe de internationale politiek werkt.