Hoe onveilig wil je het hebben?
Tot nu toe hebben we weinig gemerkt van de stakingen van de Nederlandse politie. De politieagenten klagen al langer over een laag salaris, maar ze voelen zich niet gehoord door de minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur. Daarom gaan we er met z'n allen straks wél wat van merken.
De politieagenten willen staken tijdens de internationale cybertop in het World Forum in Den Haag, precies op het moment dat ze het hardst nodig zijn.
De bonden hebben minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tot maandag gegeven om met een voorstel voor een betere cao te komen. Als dat niet gebeurt, volgen er hardere acties. De werkonderbrekingen tijdens de top Global Conference on Cyber Space zijn daar onderdeel van, laten de bonden weten.
En ja, daar gaan we wat van merken. Want als de agenten hun werk niet doen door de cybertop te beveiligen, dan is de kans in één klap groter dat er iets ernstig mis kan gaan. Het is dan ook een vorm van chantage. Ze hopen dat Van der Steur nu zo bang wordt dat hij meteen toegeeft en een salarisverhoging uitdeelt.
Begrijp me niet verkeerd: ik sta aan de kant van de agenten als het gaat om een salarisverhoging - agenten verdienen veel en veel te weinig voor het moedige werk dat zij doen - maar dit is niet de weg. De agenten kunnen zich beter aansluiten bij bewegingen en partijen die een belastingverlaging willen. Daar profiteren de politieagenten namelijk ook van.
Een hoger brutoloon levert uiteindelijk niet zoveel op. Een hoger nettoloon, dát moet het streven zijn. Met lagere belastingen houd je meer geld over. Staken is zo vorige eeuw, en zo ontzettend contraproductief. Wat als er een aanslag wordt gepleegd tijdens de cybertop? Dan is dat de stakende agenten aan te rekenen.