'Kan links dan toch gelijk hebben? Links?', vraagt de krant zich af.
'Ook rechts begint te zien dat het kapitalisme met een reusachtig probleem kampt', zo jubelt het NRC Handelsblad vandaag. Vingerlikkend las de krant opiniestukken in de Frankfurter Allgemeine Zeitung en de Daily Telegraph waarin de conservatieve schrijvers zich afvragen of links dan toch al die tijd al gelijk heeft gehad. Een voorzet die de NRC graag inkopt: als zelfs de conservatieven hun geloof in het kapitalisme herzien, dan moet het er wel erg slecht mee gesteld zijn! Waar links nou eigenlijk gelijk in heeft gehad wordt niet duidelijk na het lezen van het stuk; in haar gevoel dat de arme tot merg en been wordt uitgezogen en de rijkaard, die leeft zelfzuchtig voort?
Een paar zaken staan voor links gewoon vast en behoeven verder geen onderbouwing. Het einde van de (macht van de) VS wordt bijvoorbeeld al vele decennialang voorspeld. Dito voor het eind van het kapitalisme. En laten we de naderende ontbossing van Europa niet vergeten! Ik ben zowaar de trotse bezitter van een mok van de Nationale Boomfeestdag. Ergens in de jaren negentig werd met de gehele basisschool een boom geplant en om de boodschap dat het met de bebossing van Europa snel voorbij zal zijn als we zo doorgaan goed in onze jonge oren te knopen kreeg iedereen een mok met deze boodschap mee naar huis. De realiteit is echter dat in de afgelopen twintig jaar de bosoppervlakte in Europa overal is toegenomen. Jarenlang heb ik geen thee kunnen drinken zonder schuldgevoel. Onterecht, blijkt nu.
Met kritiek op het kapitalisme is het niet veel anders: er is een kleine knik in de economische vooruitgang en plots heeft Karl Marx altijd al gelijk gehad en loopt men weer trots rond met de beeltenis van Che Guevara op de borst. De welvaart die het kapitalisme de afgelopen decennia heeft opgeleverd is echter ongekend; elke wens naar een alternatief komt dan ook grenzeloos naïef over. Die vooruitgang ging in golven, ook dat is bekend. Hoe weinig historisch besef moet je hebben om bij elke recessie om het socialisme te gillen? De hedendaagse kritiek op het kapitalisme heeft niet meer dan wrok te bieden, niet aangedreven door feiten maar door afgunst. Vraag mensen die om meer regulering van de financiële markten vragen voor de gein eens welke specifieke regulering in hun ogen nooit afgeschaft had mogen worden; Der Spiegel merkt terecht op dat de meeste critici bij een 'put'-optie aan golf zullen denken.