Via zijn eigen Twitter-account verspreidde Peter Vandermeersch, chef bij de linkse propagandacourant NRC, de vraag: "Verdient zo’n omstreden Nederlandse zeeheld wel een beeld?" https://twitter.com/pvdmeersch/status/898436659305369601
Want zo gaat dat bij de krant hè. Gewoon een vraag stellen, dan kan bijna alles. Zo is het met deze krantenkop ook gegaan vermoed ik.
Peter Vandermeersch (zelf Belg) twitterde deze vraag gisteren rond.
Nu kan iedereen wel begrijpen tegen welke achtergrond deze vraag gesteld wordt. De rellen in Charlottesville liggen net achter ons. Daar was de aanleiding voor de demonstraties, rellen en zelfs een dodelijke aanslag door extreem-rechts: een standbeeld in een parkje. Dat standbeeld is van Robert E. Lee, een voorvechter van
slavernij. Was dat dan zijn enige functie: Voorvechter van slavernij? Ik zou het niet denken. De burgeroorlog in Amerika had verschillende oorzaken zoals politiek en economie. Een van de thema's was slavernij in het zuiden. Niet dat het goed te praten is, verre van dat, maar het was één thema.
Toch wordt alleen dat facet onthouden en daarom moet de nagedachtenis aan alle Confederate generaals en officieren, bestaande uit standbeelden en plaquettes, het veld ruimen.
NRC stelt de vraag, ze zijn overigens niet de eerste, of bijvoorbeeld Michiel de Ruyter wel een standbeeld verdient. Die vraag is niet legitiem.
We moeten niet vergeten dat onze samenleving bestaat uit mensen. Dat is altijd zo geweest. Het zijn mensen geweest die Nederland gemaakt hebben tot wat het nu is. De trend om herinneringen aan mensen uit te wissen omdat ze mens (en dus in staat tot slechte dingen) waren, is gevaarlijk. Wij zijn zelf ook mensen en dus niet gevrijwaard van slechte gedachten en meningen. Het is dus een vorm van zelfhaat om de herinnering aan soortgenoten te vernietigen.
Hoe hadden we er bij gezeten zonder omstreden zeehelden? Zonder slavernij en VOC? Waarschijnlijk niet als zelfstandig Nederland. Zijn alle praktijken goed te praten? Nee, absoluut niet, het doel heiligt ook in dezen niet alle middelen. Maar zonder de inzet van Piet Hein, Michiel de Ruyter, Jan Pietersz. Coen, Van Heutz en vele anderen, wiens standpunten wij gelukkig lang niet altijd delen, had Nederland er beslist heel anders uitgezien.
Geschiedenis moet je niet wegstoppen. Wie geschiedenis begint uit te wissen, wist zijn eigen identiteit uit. Tenzij dat natuurlijk de bedoeling is van Peter Vandermeersch...