Terwijl Maurice de Hond (Peil.nl) om 21.45 uur zijn exit-poll publiceerde met daarin de juiste voorspelling dat FVD de grootste partij zou worden, negeerde de NOS deze mogelijkheid volkomen. Volgens De Hond verprutste de publieke omroep de uitslagavond een beetje vanwege een onverwachte 'perfect storm'. Premier Mark Rutte (VVD) kreeg de kans om nog één keer op televisie te mogen zeggen dat de VVD 'de grootste' was geworden, maar dat bleek onjuist. Natuurlijk publiceerden we op de Dagelijkse Standaard
wel de exit-poll van De Hond en deze bleek achteraf dus juist. De Hond stelt dat hij een 'groot respect heeft voor de mensen, die zo'n uitslagavond maken' want 'het is een ingewikkelde en complexe operatie waarbij het draaiboek niet vast kan liggen'.
De Hond spreekt van een 'perfect storm' waarbij de uitslag van de NOS uiteindelijk geen juiste weerspiegeling bleek van de daadwerkelijke uitslag. Zo stelt hij: 'toen de NOS om 01:15 de uitzending sloot, dachten de kijkers dat de VVD 12 zetels had gewonnen en FVD 10 en dat stond de volgende dag in de papieren versie van de kranten'.
Volgens De Hond heeft de NOS de exit-poll van het Ipsos niet goed geïnterpreteerd. Want 'als men naar de percentages had gekeken scoorde de VVD 14% en FVD 13,3%, een verschil van slechts 0,7%' en 'één zetel in de Eerste Kamer ongeveer 1,3% van de stemmen is' waardoor al snel duidelijk zou moeten worden dat FVD bijna even groot zou worden als de VVD.
Maar daar ging de NOS aan voorbij.
De Hond maakt voor zijn voorspellingen gebruik van een data-model en volgens hem 'konden we met slechts 3% van de uitslag al vooruitzien dat het erom zou spannen tussen FVD en VVD'. Als we kijken naar de onderstaande tabel dan zien we dat na het tellen van 3,6% van de stembiljetten de verhoudingen al duidelijk werden. Dat is niet vreemd, immers is een steekproef van 3,6% onder 13 miljoen mensen een groot aantal!
Verhoudingen stonden om 23.30 uur 'relatief vast'
[caption id="attachment_223202" align="aligncenter" width="454"]
Peil.nl" width="454" height="475" /> De uitslag afgezet tegen het aantal stemmen dat werd geteld. Bron: Maurice de Hond /
Peil.nl[/caption]
Behalve dan dat de geografische locatie van de getelde stembiljetten nog roet in het eten kon gooien. Maar dat bleek dit keer niet het geval. De Hond plaatste om 23:24 uur de onderstaande Tweet:
Toch deelt De Hond ook complimenten uit aan de NOS. Vooral vanwege de aanwezigheid van Josse de Voogd, die tijdens de uitzending scherpe uitspraken deed over de geografische factor in stemgedrag. Ook stelt De Hond dat de uitslagavond bijzonder chaotisch was vanwege de 'perfect storm' en dat de NOS wellicht overdonderd werd die avond:
"Zoals al aangegeven, was er sprake van een soort Perfect Storm waardoor de percentuele uitslag van de exitpoll via restzetels in een wat scheve prognose van de zetels voor de Eerste Kamer terecht kwam. Vervolgens kwamen de echte uitslagen langzaam binnen en werden die uitslagen niet geïnterpreteerd vanuit hun landelijke betekenis. Ten slotte werd er bij de NOS blijkbaar weinig belang gehecht aan de informatie van één van de grootste verkiezingsdeskundige, Josse de Voogd, die in de studio aanwezig was."
Toch was de avond van de NOS hoogst vermakelijk om te zien, maar De Hond zou geen nauwkeurige wetenschapper zijn als hij niet de details benoemd. Bij deze!