Laten we niet doen alsof de heisa tussen Noord- en Zuid-Korea pas een aantal jaar duurt, want decennia zit met al te wachten op de-escalatie van het conflict op het Koreaanse schiereiland. Daarnaast heeft Noord-Korea in de geschiedenis vaker op het punt gestaan om vrede te sluiten of stappen te zetten naar denuclearisatie. Toch lijkt het en voelt het dat tegenwoordig de kans op denuclearisatie en vrede echt binnen handbereik ligt.
Tenminste, dat zou je denken als je de woorden gelooft van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Naar eigen zeggen gelooft hij nog steeds in vrede en zet het land concrete grote stappen in het denuclearisatie proces. Onafhankelijk onderzoek suggereert het tegenovergestelde, namelijk dat het land in die sector juist actiever is geworden. Wie zullen we eerder geloven? Juist.
Kim zou Zuid-Korea ook hebben toevertrouwd dat zijn geloof in de Amerikaanse president Trump "onveranderd" is. Hij wil zowel de denuclearisatie als een einde aan de vijandelijke verstandhouding tussen Noord-Korea en de VS nog binnen Trumps eerste presidentstermijn laten plaatsvinden.
Mooie woorden, maar dat is juist het probleem: het zijn maar woorden. De acties en de woorden lijken elkaar tegen te spreken en op die manier kan je geen vertrouwen opbouwen. Het is begrijpelijk dat Zuid-Korea meer moeite steekt in het huidige proces, want het land wil natuurlijk dolgraag dat de 'officiële oorlog' eindelijk eens wordt stopgezet. Het blijft alleen de vraag of de Zuid-Koreanen misschien niet blind raken door de hoop die ze koesteren en zich laten meeslepen door de beloftes van de Noord-Koreaanse leider. Laten we het hopen van niet.