1. Home
  2. Nigel Farage leidt UKIP opnieuw naar nieuwe hoogten

Nigel Farage leidt UKIP opnieuw naar nieuwe hoogten

Geen categorie03 mei 2013, 10:15
De lokale verkiezingen werden een groot succes! Een grote winst.
Het klaar met het gepriechel in de marge: UKIP staat op de kaart, en ook de grote media van het Verenigd Koninkrijk tonen zich onder de indruk van de behaalde resultatenbij de verkiezingen voor lokale overheden in heel Engeland. Uit The Guardian:

Ukip makes huge gains in local government elections

Ukip has delivered its strongest performance in local elections after making a series of gains across England.

In the biggest surge by a fourth party in England since the second world war, Ukip averaged 26% of the vote in council wards where it stood, according to a BBC estimate.

[...] The Ukip success saw Nigel Farage's party deprive the Conservatives of control of Lincolnshire county council after gaining 16 seats to become the main opposition. The Tories also lost control of Gloucestershire where Ukip gained three seats and Labour four.

Nigel Farage, de Britse gentleman en leider van de anti-EU-partij UKIP, was er zelf ook een beetje beduusd van:

We have always done well in European elections. But people haven't seen us as being relevant to local elections or, in some ways, general elections. So for us to be scoring, on average, 26% of the vote where we stand is, I think, very significant indeed.

Ook namens De Dagelijkse Standaard feliciteer ik Farage graag. Een mooi resultaat, en een sterk signaal aan de zittende Cameron-regering dat het beleid steviger over de rechtse boeg moet. Zo niet, dan gaan er bij de landelijke verkiezingen in 2015 rake electorale klappen vallen.
Er is echter wel één zorgwekkende ontwikkeling: door de winst van UKIP komt worden met name de Conservatives verzwakt. Labour en de Liberal Democrats hebben er in veel kleinere mate zoveel last van. Dit betekent dat UKIP een grote oppositiepartij kan worden, maar dat Labour er vervolgens met de winst vandoor gaat. Je kan veel zeggen over de centristische Conservative/LibDem-regering die momenteel 10 Downing Street en de aanliggende huizen bewoont, maar niet dat een linkse Labour-regering minder erg is dan dat.
Met een beetje geluk en wijsheid kunnen UKIP en de Tories echter een pact sluiten waarmee ze Groot-Brittannië in een rechtse hegemonie kunnen besturen voor een duur die gelijkstaat aan het 18-jarige bewind van de achtereenvolgende premiers Margaret Thatcher en John Major.
Ik blijf er voor duimen, want ik denk dat de Europese Unie echt wel een nog stevigere eurosceptische luis in de pels kan gebruiken dan het Verenigd Koninkrijk momenteel al is. Zet 'm op UKIP, zet 'm op Nigel Farage!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten