De stress waaraan we onszelf continu blootstellen zorgt voor enorme problemen.
Klinisch neuropsycholoog Erik Matser komt vandaag in
De Telegraaf met een oproep aan
iedereen om een andere levensstijl te ontwikkelen. Gebeurt dat niet
massaal, dan maken we onszelf he-le-maal kapot, aldus de man.
Matser legt uit:
"In Nederland werkt ongeveer 1 op de 5 mensen niet, als gevolg van stress en een burn-out. Deze mensen zijn door een gebrek aan energie letterlijk te moe om te werken. Het gaat doorgaans om relatief jonge mensen. Door onze manier van leven ontwikkelen veel mensen hersendisfuncties en krijgen daardoor hardnekkige klachten die het functioneren ernstig kunnen belemmeren. Zelfs huisartsen weten dat vaak niet."
Hoe dit komt? Volgens Matser zijn we het "contact kwijt met wie we werkelijk zijn. En we weten niet meer wat we nodig hebben om gezond en energiek te blijven."
Hij baseert zich daarbij op een lezing van kinderarts Nadine Burke uit San Francisco. Zij heeft ontdekt dat "aanhoudende stress bij kinderen hersendisfuncties veroorzaken en veranderingen in de hersenanatomie." In gewone mensentaal betekent dit dat de connecties in de hersenen anders worden door continue stress. Het angstcentrum wordt sneller geactiveerd en blijft langer actief. Dit soort connecties kunnen je de rest van je leven beïnvloeden.
Is er dan helemaal geen goed nieuws? Jawel. Het is ook bekend dat we actief en bewust hersenverbindingen kunnen veranderen. Maar daar moet je bewust mee bezig zijn. Je moet mediteren, je levensstijl veranderen; bewust
je hersenen anders laten werken.
Neuroconnecties kun je veranderen, maar dat gebeurt niet van de ene op de andere dag, en ook niet zonder dat je daar bewust iets voor moet doen.