Boris Johnson wil al jaren de leider van de Conservatie Partij worden, in het Verenigd Koninkrijk. Hij is daar ook nooit vaag in geweest en het lijkt er op dat hij misschien weer een gooi wil doen naar het conservatieve leiderschap. Op de vooravond van het partijcongres publiceert Johnson in The Telegraph een essay waarin hij May maant om het brexit-plan te wijzigen. In zijn 4600 woorden tellende stuk in zijn huiskrant The Telegraph verwijt Johnson zijn partijgenoot dat twee jaar van onderhandelen niets heeft opgeleverd. Dat komt door de harde opstelling van Brussel, maar ook door de lusteloze aanpak van de Britten zelf, zegt Johnson.
Ook verwijt hij May dat ze geen keuze maakt. Haar plannen gaan ervan uit "dat het veiliger is om grote delen van onze samenleving door de EU te laten besturen, hoewel we daar straks geen deel meer van uitmaken".
De Britten zouden zich daardoor aan door Brussel opgelegde regels en wetten moeten houden, zonder dat ze daar iets over te zeggen hebben. Dat noemt hij een "morele en intellectuele vernedering." May denkt dat een nauwe samenwerking met de EU op het gebied van de handel er juist voor zorgt dat de economie het minst schade ondervindt van brexit.
Waarom geen vrijhandelsakkoord, vraagt Boris Johnson zichzelf af. Zoals de
EU en
Canada? Een goede vraag, maar er is natuurlijk een groot verschil in de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie aan de ene kant, en de EU en Canada aan de andere kant. Er is bijvoorbeeld de kwestie 'Ierland' en de grens met Noord-Ierland, dat land zit in het Verenigd Koninkrijk en Ierland in de EU. Dat is al een zeer sterk verschil.
Ik denk niet dat Johnson een goede premier zou zijn van het Verenigd Koninkrijk. Hij is te robuust en de Britten hebben een premier nodig die compromissen kan sluiten. We kunnen veel over Boris zeggen, maar niet dat hij een goede onderhandelaar is. Als May afgezet wordt, dan is het Verenigd Koninkrijk nog verder van huis. We staan een aantal maanden voor het Hoge Woord van de eindonderhandelingen met betrekking tot de Brexit.