De politie gaat de helft van alle politiebureaus sluiten in de komende jaren.
Het kabinet besliste dat de politie 76,5 miljoen euro per jaar moest gaan besparen. Volgens een interne prognose bij de politie is die besparing veel hoger: 115 miljoen euro per jaar! Sinds 2014 zijn al 148 bureaus dichtgegaan. Het geld dat daarbij vrijkwam wordt dus niet aangewend om nog meer afbreuk van het gezag te verhoeden. Nee, de politie moet volgens Liesbeth Huyzer, lid van de korpsleiding van de Nationale Politie, zoeken naar nieuwe initiatieven.
De korpsleiding zit vol goede ideeën. Zo kun je politieteams in de bollenstreek in een camper zien rondrijden. (Hoi Bassie en Adriaan!) En in Dordrecht kun je in de McDonald's terecht voor 'coffee with a cop'. Gezelligheid, tussen alle schooljeugd en vertegenwoordigers. In Almere staat een witte tent als een 'pop-upbureau'. Heel 'vindbaar' ook, als de politie elke week ergens anders neerstrijkt. Hiermee wil de korpsleiding 'wat meer onder de mensen' komen. De ideologie erachter: de politie moet de mensen opzoeken en zich niet verschansen in gebouwen van steen.
Als de politie nu een GGD of één of andere organisatie voor maatschappelijk werk was geweest zou dit niet eens zo slecht hoeven te zijn. Maar de politie is geen organisatie waar je even heen kan om een praatje te maken of om advies te vragen. De politie is de uitvoerende macht. De sterke arm der wet. De politie moet aangiftes opnemen en aan waarheidsvinding doen. Daarvoor is de veilige omgeving van een politiebureau nodig. De agenten op straat hebben hun thuisbasis nodig voor hun werk. De prietpraat van Liesbeth Huyzer is zo ongelooflijk dom. Het lijkt wel alsof de korpsleiding niet eens weet hoe het eraan toe gaat in het dagelijks politiewerk! We hebben het toch niet over een groepje praat-vrijwilligers van het Leger des Heils?
Het sluiten van politiebureaus, helemaal in een tijd waarin de spanningen in de samenleving groter zijn dan ooit, is een vreselijk slecht idee. Het ondermijnt het gezag van de politie. Deze plannen passen perfect in de verregaande feminisering van onze slappe samenleving. Een Amsterdamse agent zei tegen het Parool:
"Bij bureaus die wél openblijven, worden de nachtelijke openingsuren geschrapt. We zijn minder zichtbaar, dat valt criminelen ook op."
Verstopt in allerlei wijkgebouwtjes, gemeentehuizen en inloopcentra mist de politie de kracht van de eenheid. De werkwijze wordt niet alleen afgekeurd door de mensen die daadwerkelijk op straat lopen en de back-up van een politiebureau keihard nodig hebben, ook voorzitter Rob den Besten van de Centrale Ondernemingsraad staat niet te juichen:
"De alternatieven zijn nog lang niet op orde, denk aan de mogelijkheden voor mobiel werken, de ICT en het plaatsbepalingssysteem in auto's. Los dat nou eerst op, voordat je nog meer panden sluit."
Het is te hopen dat de Nationale Politie tot het inzicht komt dat deze desastreuze plannen de veiligheid in Nederland niet bevorderen, maar veeleer afbreken, voordat het te laat is.