"Mijn naam is Ibrahim en ik kom uit Afghanistan."
Een 14-jarig meisje uit Nederland, die naar de naam Sarah luistert, is
in de problemen gekomen doordat ze een bedreiging uitte aan het adres van American Airlines. De dame in kwestie tweette namelijk dat haar echte naam Ibrahim was, dat
hij uit Afghanistan kwam, en dat
hij, oh ja, op 1 juni een aanslag zal plegen.
Anders dan de jonge tokkie denkt gaan luchtvaartmaatschappijen daar - terecht - niet lichtvaardig mee om. Men liet haar dan ook onmiddellijk weten dat haar ip-adres en overige gegevens doorgegeven zijn aan de autoriteiten, waaronder de FBI.
(Afbeelding via De Telegraaf)
Het antwoord van American Airlines werd in weinig tot geen tijd maar liefst 1000 keer geretweet, en Sarah had er opeens 30.000 volgers bij. Geschrokken bood Sarah verschillende keren haar excuus aan. Zo had ze het niet bedoeld; het was maar een grapje. Echt waar. Sorry, sorry, sorry.
Het Amerikaanse bedrijf reageerde daar niet op. Het punt was immers duidelijk: mensen die A.A. bedreigen moeten daar rekenschap voor afleggen. Leg maar eens uit aan de politie wie je bent en waarom je zo ver ging om een nep-dreigement online te gooien.
Misschien dat het sneu is voor de jongedame in kwestie dat de politie gisteren opeens
voor haar neus stond, maar dat is de enige juiste manier om hiermee om te gaan. Luchtvaartmaatschappijen
moeten dit soort bedreigingen buitengewoon serieus nemen. Ze kunnen er niet met de pet naar gooien onder het motto, 'het zal wel een onschuldig meisje zijn.' Niet alleen omdat ze dan een risico nemen, maar ook omdat andere jongeren dan misschien vergelijkbare grappen gaan uithalen, waardoor het zo ongeveer onmogelijk wordt om goed in te schatten welke bedreigingen men wel en welke men niet serieus moet nemen.
Jammer Sarah (
en commentatoren die het prima vinden dat tokkie-kids erop los dreigen), maar misschien dat je hier iets van leert.