Morgen is het zover, dan gaat de Klimaattop weer van start. Door politieke instabiliteit in Chili is er voor Europese landen een alternatieve top in Madrid georganiseerd. En hoewel het klimaat natuurlijk heel erg belangrijk is en zo, gaat onze regeringsdelegatie gewoon met het vliegtuig. Op de Klimaattop zal onder andere worden besproken hoe men concreet invullen denkt te kunnen gaan geven aan bepaalde maatregelen van het Klimaatakkoord van
Parijs, dat op 1 januari formeel van kracht wordt. Op sommige punten is dat handig, denk bijvoorbeeld aan het komen tot een gemeenschappelijke rekenmethode voor
CO2-uitstoot, maar op andere vlakken lijkt het op niks uit te zullen gaan lopen. VN-chef Antonio Guterres onderstreept namelijk ook het probleem dat hij ziet, namelijk dat veel landen er eigenlijk met de pet naar gooien.
Daarom is deze top eigenlijk interessanter vanwege het 'schaduw-agendapunt'. Men vraagt zich namelijk af of de regels niet moeten worden aangescherpt en er meer gedaan moet worden. En dat is géén officieel agendapunt maar houdt dus wel iedereen bezig.
Wat trouwens ook nog wel een risicootje is, staat hier beschreven in de tweede zin:
"Ook gaat het nog over de vraag of oude CO2-rechten uit het Kyoto-protocol mogen worden 'meegenomen' naar de nieuwe periode onder 'Parijs'. En over hoe misbruik en ondermijning van het akkoord moeten worden voorkomen."
Want ja, wat gaat er gebeuren als een land (en dan kijk ik even naar de VS) niet meewerkt en roet in het eten gooit van al die andere hardwerkende klimaat deugende landen? Ik ben héél benieuwd naar dát antwoord!