Nederlandse en Australisiche commando's arriveren vandaag en morgen in Oekraïne.
De Telegraaf bericht dat Nederlandse commando's eergisteravond opeens een telefoontje kregen met de mededeling dat ze afscheid moesten nemen van vrouw en kinderen omdat ze werk te doen hadden. De volgende ochtend (gisterochtend dus) werden ze op de voormalige vliegbasis Soesterberg gebriefd over hun missie.
De commandos vormen de voorhoede van een grotere bewapende militaire missie, waarover het kabinet vandaag of morgen beslist. Ook 11 Luchtmobiele Brigade zou dit weekeinde vertrekken. Gistermorgen werden vergaande voorbereidingen voor inzet in Oost-Oekraïne tijdelijk onderbroken.
Als dit klopt moet ik het kabinet voor de verandering een compliment geven. Natuurlijk hadden ze dit al veel eerder moeten doen, maar liever laat dan nooit. Het mooiste hiervan is dat de missie niet in NAVO- of VN-verband plaatsvindt, wat betekent dat het gemakkelijker is voor onze jongens om zichzelf en hun collega's te verdedigen.
Militairstrafrechtspecialist Michael Ruperti meent dat bewapende troepen zich juridisch weinig zorgen hoeven te maken, mocht het tot schietincidenten komen. Het gaat hier immers om afspraken tussen Oekraïne, Nederland en Australië, vooralsnog buiten NAVO en VN om. Omdat de inzet op grondgebied van de soevereine staat Oekraïne plaatsvindt, zie ik geen obstakels.
De Australische premier Tony Abbott dringt er bij Nederland op aan om niet alleen speciale eenheden te sturen, maar ook apache gevechtshelikopters. Hij houdt er namelijk ernstig rekening mee dat de door Rusland gesteunde rebellen weleens in de aanval konden gaan. Aangezien zij over zware wapens beschikken moet dat volgens Abbott ook gelden voor de Nederlande en Australische troepen.
Daarin heeft hij natuurlijk gelijk. De SAS, commando's én de luchtmobile brigade moeten zich goed kunnen verdedigen. Ze moeten daarbij alle middelen krijgen die ze nodig hebben om de plek van de aanslag op vlucht MH17 te kunnen beschermen en onderzoekers hun werk te laten doen. Geef ze wat ze nodig hebben - en dan nog wat extra's. We kunnen het risico niet lopen dat de separatisten ze met succes aanvallen. Het is nauwelijks te geloven, maar blijkbaar zijn zowel het Australische als het Nederlandse kabinet het daarmee eens, waarvoor alle lof.
Nu moet er nog gewerkt worden aan een NAVO-missie - niet om de 'rampplek' veilig te stellen, maar om heel Oekraïne te beschermen tegen Poetins agressie.