Nederlanders willen een 'onafhankelijk' mediakeurmerk voor 'goede media'. Wat krijgen we nou?
Ik ben altijd een beetje huiverig als ik een berichtje lees over een keurmerk voor journalistiek. Ik was destijds geschokt door het pleidooi van PvdA-Kamerlid Martijn van Dam om de rechtsige omroep WNL aan banden te leggen, omdat het in zijn ogen niet links genoeg was. Na de nodige ophef, trok Van Dam zijn plannetje in. Hij wilde alleen maar iets aankaarten, ofzo. En nu wil de Nederlandse burger ineens een 'onafhankelijk' keurmerk voor 'goede media'. Dat zou blijken uit een 'representatieve' steekproef onder ruim 3.000 Nederlanders van de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van de Stichting Mediaombudsman.
Zoals een bekende journalist op Twitter schreef vandaag: "Het enige goede keurmerk is de rechter."
Een aantal andere opvallende zaken uit hetzelfde onderzoek:
Andere conclusies zijn dat drie op de vijf Nederlanders willen dat nieuwsmedia financieel aansprakelijk worden gesteld voor de schade die kwalitatief slechte berichtgeving veroorzaakt. Ruim zestig procent van het publiek noemt het belangrijk dat nieuwsmedia goed naar klachten en wensen luisteren. En bijna tweederde vindt dat journalisten die zich niet aan de journalistieke regels houden, hun beroep niet langer mogen uitoefenen.
Dit is best schokkend, omdat dit betekent dat de gemiddelde Nederlander geen flauw benul heeft wat het betekent om een vrije pers in dit land te hebben. We moeten de pers niet willen beknotten met een keurmerk, of journalisten verplicht ontslaan omdat ze zich niet houden aan 'journalistieke regels', wat die ook moge zijn. Over kwalitatief slechte berichtgeving gesproken: als de gemiddelde Nederlander echt een hekel heeft aan ongefundeerde journalistiek, dan moeten ze gewoon zappen als ze per ongeluk Nieuwsuur, het NOS Journaal, Buitenhof of een VARA-programma zien. Het is zo simpel. Ga het internet op en lees blogs en websites, omdat je daar de andere kant van het nieuws leest, niet alleen het nieuws door een rode bril bezien.