Nederland heeft een inflatie van maar liefst 3,1%! Waanzinnig hoog, slecht voor de economie en vooral slecht voor uw portemonnee.
Het consumentenvertrouwen in de hele eurozone stijgt weer. Langzaam worden er weer cijfers gehaald die twee, drie jaar geleden ook in de krant stonden. In Duitsland zijn de consumenten zelfs even optimistisch als in 2007. Tal van andere cijfers wijzen ook op groei en positiviteit. Zo staat de inkoopmanagersindex van de Eurozone weer boven de 50%.
Met Nederland gaat het ondertussen niet zo lekker. Het inflatiecijfer dat deze week naar buiten kwam, was alles behalve om over naar huis te schrijven. VVD en PvdA zagen die hoge inflatie van 3,1% al
aankomen (waarom doe je er dan niets aan, vraag je je af. Maar bij dit kabinet vraag ik me wel vaker iets af.), prettig is het niet.
Twee miljard minderKamerleden van de VVD en de PvdA zijn wel zo eerlijk om toe te geven dat het aan hun beleid ligt. VVD-Kamerlid Harbers
wijst op de huurverhoging om het scheefwonen aan te pakken. Nijboer (PvdA) voegt daar de btw-verhoging van vorig jaar aan toe. Die btw-verhoging inderdaad, ook zoiets. Hoeveel moest dat ook alweer opleveren? 4 miljard euro extra. O ja. En hoeveel leverde het ook alweer op? 2 miljard minder! Juist ja. En dus een waanzinnig hoge inflatie, de derde van de hele EU. Chapeau VVD en PvdA! Briljant gedaan.
Ondertussen krijgt dit kabinet van alle kanten de zwarte piet toegespeeld. Vandaag stond er een
column van Michiel Dijkstra op de website van Elsevier waarin hij dit kabinet als schuldige aanwijst. Leest u maar wat hij zegt over de inflatie en het uitblijven van economisch herstel in Nederland:
Dat is vooral te wijten aan premier Rutte zelf. Door de vele lastenverzwaringen die de kabinetten onder zijn leiding doorvoerden, hebben Nederlanders steeds minder te besteden. Daarbij komt de onzekerheid die deze lastenverzwaringen met zich meebrengen. Volgend jaar wil het kabinet weer 6 miljard euro bezuinigen. Dat kwam bij vorige bezuinigingsrondes vooral neer op lastenverzwaringen. Nederlanders weten nu al dat ze volgend jaar weer door de overheid in de portemonnee worden geraakt, de vraag is alleen nog hoe.
100 euro per maandWe worden met z'n allen per saldo armer. Sinds 2007
zo'n 5,5%. Dat is niet heel veel als je een inkomen hebt van een Kamerlid. Voor bijna een ton per jaar kun je mooi die btw verhogen en daarna twee maanden op vakantie. Iemand met een modaal inkomen gaat er echter zo'n 100 euro per maand op achteruit. Daar kun je veel leuke dingen voor doen, laten we eerlijk zijn.
Soms bekruipt mij de 'zondige' gedachte dat je maar beter helemaal geen kabinet kunt hebben. De economie draait vrolijk door. De politici zijn ondertussen campagne aan het voeren of een kabinet in elkaar aan het sleutelen en kunnen weinig maatregelen treffen om onze economie om zeep te helpen.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman