Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen over de manier waarop er omgegaan wordt met ouderen (die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen).
Bijna 80 procent van de Nederlanders maakt zich ernstig zorgen over de manier waarop er wordt omgegaan met ouderen in ons land. Verzekeraar Interpolis en Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, voegt daar aan toe dat dit voor een deel komt doordat mensen zich zorgen maken over hun eigen toekomst: ongeveer de helft van de Nederlanders heeft namelijk nog niet over zijn eigen oudere dag nagedacht.
Van de ondervraagden zegt 79 procent bang te zijn dat de kwaliteit van de ouderenzorg achteruit zal gaan, „nu er meer een beroep wordt gedaan op zorg uit familie- of vriendenkring”.
Opmerkelijk genoeg wil 55% van de 65-plussers "koste wat het kost" thuis blijven wonen. In het verleden was dat anders. De kinderen van die 65-plussers denken er net zo over en zijn bereid om verantwoordelijkheid te nemen voor de zorg voor hun bejaarde ouders:
"68 procent is bereid de eigen woning of die van hun ouders te verbouwen zodat ouders langer zelfstandig kunnen blijven wonen."
Dit alles om te voorkomen dat die bejaarden in het staatssysteem terechtkomen waarin, denken veel mensen, ze feitelijk genegeerd worden en hun belangen niet langer behartigd worden.
Vanwege bovenstaande willen betrokken organisaties en zelfs verzekeraars ervoor zorgen dat het gemakkelijker wordt voor kinderen om voor hun ouders te zorgen. Zo moet het bijvoorbeeld gemakkelijker worden om zorg te combineren met werk. Dat houdt natuurlijk in dat mensen meer vanuit thuis zullen werken.
Mijn vraag aan onze lezers: wat vinden jullie hiervan? Maken jullie je ook zorgen over de manier waarop ons land omgaat met ouderen en zijn jullie van plan om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en/of zelf voor je bejaarde ouders te zorgen als het nodig is?