1. Home
  2. Nederlanders maken van zichzelf weerloze slachtoffers tegen cybercriminaliteit

Nederlanders maken van zichzelf weerloze slachtoffers tegen cybercriminaliteit

Geen categorie01 okt 2018, 11:00
De overheid heeft flink wat geld gepompt in voorlichting en campagnes over cybercriminaliteit. Toch lijkt het dat Nederlanders niet zo veel blijven doen tegen deze vorm van criminaliteit. Het lijkt te abstract te zijn voor veel Nederlanders en daarnaast worden de risico's flink onderschat. 'Dat gebeurt niet bij mij' lijkt de tendens te zijn, terwijl het juist steeds vaker voorkomt.

Uit het onderzoek blijkt dat 44 procent van alle Nederlanders zich zorgen maakt over cybercriminaliteit. Identiteitsfraude staat daarbij hoog op het lijstje, zo’n 45 procent van alle Nederlanders vreest hiervoor. Toch heeft maar 43 procent van alle burgers antivirussoftware geïnstalleerd, en heeft minder dan een derde in de loop der jaren wachtwoorden ‘complexer gemaakt’.

Minister Ferd Grapperhaus rekent het de burgers aan. ,,Mensen hebben voor hun huis dievenklauwen, dubbele sloten en alarmen. Maar digitaal gezien, zetten ze de achterdeur open. Het is een soort goedgelovigheid alsof we nog in een eeuw leven waarin iedereen elkaar kent en zomaar bij elkaar kan binnenlopen.’’

Een kwestie van niet willen of niet kunnen? Met alle respect, maar veel mensen begrijpen gewoon niet zo veel van cybercriminaliteit en zijn ook vaak halve digibeten. Als ik naar mezelf kijk, dan zou ik het ook niet zo goed weten. Ik weet dat ik een antivirusprogramma moet hebben en dat is het. Is het onwil? Zeker niet, maar het is ook voor mij te abstract en er valt voor mij gewoon weinig te begrijpen.
Natuurlijk besef ik mij goed dat ik als persoon niet de maat der dingen ben, maar het is wel zo dat er vele mensen zijn die hetzelfde denken. Een ver van mijn bed show, al is je computer natuurlijk vaak in dezelfde kamer aanwezig. Naarmate de jongere generaties ouder worden, dan zal dit fenomeen langzaamaan wel verdwijnen. Voor de jongelingen zijn dit soort digitale weetjes meer vanzelfsprekend. Je ziet soms al 3-jarige kinderen met smartphones kunnen omgaan. Dat is dan ook weer zorgelijk, maar een ander onderwerp.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten