Als de uitkomsten van het onderzoek van vergelijkingssite Pricewise en onderzoeksbureau CG Selecties kloppen, kiest het overgrote deel van de Nederlanders de verkeerde autoverzekering voor zijn of haar trouwe bolide. Op basis van 500 autobezitters concludeert Pricewise dat meer dan 65 procent van de 7,5 miljoen personenauto’s in privébezit over- of onderverzekerd is. Slechts 35 procent heeft dus blijkbaar een beetje verstand over hoe die zichzelf goed moet verzekeren – of doet dat toevallig goed. Beste Nederlanders, er zijn drie soorten dekkingen: de WA-, WA + beperkt casco- en de allriskverzekering. Om het wat gecompliceerder te maken, geven we hier ook andere namen aan, zoals WA Plus (WA + beperkt casco) en WA + volledig casco (allrisk). Het wordt ons dus ook allemaal niet heel erg makkelijk gemaakt. Het feit dat we als volk vaak weinig van dergelijke materie weten, maakt het er niet beter op. Dat resulteert dan ook in veel falende verzekerden; of we betalen te veel premie voor onze bakbarrel, of te weinig voor een gloednieuwe auto. Om op zeker te spelen kiest 66 procent voor de meest uitgebreide verzekering, terwijl een WA of WA + beperkt casco ook goed genoeg was geweest.
Vervolgens zit je een jaar aan de verzekering vast en betaal je misschien wel tientallen euro’s teveel aan premie. Niet dat je dat waarschijnlijk door hebt. Weet in elk geval dat het verschil in de autopremie van een gewone WA en een allrisk kan per maand al twintig tot dertig euro zijn. En aangezien 46% van de Nederlandse autobezitters is oververzekerd – dat zijn dus bijna 3,5 miljoen mensen – geeft dit deel samen heel wat onnodige duiten te veel uit aan autopremie. Zelfs 828 miljoen euro als dit deel elke maand twintig euro te veel zou betalen. Geen autoverzekeraar die je hierover hoort klagen.
Onderverzekeraars zijn in mindere mate aanwezig, namelijk 20% van de autobezitters (dus 1,5 miljoen) is niet uitgebreid genoeg verzekerd. Zo is 58% van de mensen met een WA-verzekering onderverzekerd en kan 37% van de mensen met een WA + beperkt casco eigenlijk beter kiezen voor allrisk. Dit onderverzekeren is in hun voordeel qua kosten zolang ze geen brokken aan de eigen auto veroorzaken (aangezien met een WA-verzekering alleen de schade aan de tegenpartij wordt vergoed).
Of je nou een nieuwe auto koopt bij de autodealer of merkgarage, of een tweedehands wagen op de kop tikt bij een particulier of een bekende… Zodra de auto op jouw naam staat moet de auto verzekerd zijn, hoeveel deze ook waard is. Met je smartphone kun je heel makkelijk even
online een autoverzekering afsluiten. Verzekering afsluiten en gaan met die banaan van een auto. Handig is het wel, maar echt… denk even na over de dekking die je kiest. Kan je namelijk veel geld schelen.
Is ook niet moeilijk, nee een kind kan de was doen. Met het kentekenbewijs alleen al kun je controleren wat de dagwaarde van de auto is, waarmee je weer voor het grootste deel kunt bepalen welke dekking je het best kunt kiezen. Is dat een WA-verzekering in plaats van de allrisk die je voor de zekerheid wilde kiezen? Gefeliciteerd, dan hoef je geen dief van je eigen portemonnee te worden.
Kijk niet alleen naar de dagwaarde, maar denk ook aan je persoonlijke financiële situatie. Kun je de kosten voor het fixen van schade eventueel zelf betalen of juist niet? Met dat soort zaken moet je rekening houden.
Maar hé, falende oververzekeraars van Nederland; oververzekeren kan ook handig zijn. Zo zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars in een
uitzending van BNR Nieuwsradio: “Op het moment dat je geen spaargeld op je rekening hebt staan en je hebt die auto nodig om naar het werk te gaan, dan kan het toch zinvol zijn om je auto allrisk te verzekeren. Dan krijg je in ieder geval nog de dagwaarde terug en met die dagwaarde kun je een vervangende auto kopen,” zegt hij. Hans de Kok van Pricewise geeft nog advies: “Je moet goed nagaan of een ruimere verzekering je geld waard is. Als je auto is oververzekerd, kun je door een passende dekking te kiezen wel € 100,- tot ruim € 500,- per jaar besparen. Dat is de moeite van het overwegen van een overstap waard.”