Samen met België, Oekraïne en Maleisië zet Den Haag in op een internationale berechten van degenen die vorige vlucht MH17 uit de lucht schoten.
Nu het onderzoek naar de vliegramp van de MH17 bijna is afgerond, en het enige overgebleven geloofwaardige scenario voor wat er gebeurd is een aanval met luchtafweergeschut van Russische makelij is, zet de Nederlandse regering vervolgstappen. Minister Koenders maakt vandaag bekend dat hij wil dat de verantwoordelijken voor de aanval gestraft gaan worden in een internationaal tribunaal:
Een internationaal VN-tribunaal om de daders verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 te berechten, is 'een zeer belangrijke optie' voor het kabinet. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag na de ministerraad.
Het is voor het eerst dat het kabinet zich zo duidelijk uitlaat over deze optie. Deze optie 'geeft in het licht van de VN-resolutie de grootse kans op vervolging', zei de bewindsman. Hij probeert deze optie ook internationaal te bevorderen.Voor een dergelijk tribunaal moet je wel eenheid in de VN-Veiligheidsraad hebben, voegde hij eraan toe.
Het voorstel wordt ingediend samen met landen als België, Maleisië en Australië. Nederland verloor verreweg de meeste mensen in deze aanval (196, om precies te zijn), maar ook de andere mede-indieners hebben burgers verloren. Tenslotte doet ook Oekraïne mee. Oekraïne is het land waar het vliegtuig neerstortte en een belangrijke rol heeft gespeeld in het onderzoek naar de ramp.
Deze optie is mogelijk, omdat Maleisië momenteel als niet-permanent lid zetelt in de Veiligheidsraad, het hoogste college van de Verenigde Naties. Hier lijkt dan ook de beer op de weg te zitten. Rusland zit als permanent lid óók in de Veiligheidsraad, en kan het hele plan veto'en. Gezien de kritiek van Moskou op het concepteindrapport dat is opgesteld naar aanleiding van het onderzoek naar de vliegramp, is die kans op een grote streep door het plan ook niet denkbeeldig.