Nederlanders worden zich steeds meer bewust van het belang van hun gezondheid. Dat gaat zelfs zo hard dat fitnessketen Basic Fit groeit als kool en klappers maakt op de Amsterdamse aandelenmarkt. Afgelopen maand lanceerde de minister van Volksgezondheid Paul Blokhuis, ook het 'Nationale Preventieakkoord'. Dit akkoord is erop gericht werk te maken van 'preventie' in plaats van 'genezing'. Voorkomen is uiteindelijk beter dan genezen natuurlijk. Een gezond leefpatroon met gevarieerde voeding, het nemen van rust en
sport hoort bij de visie van Minister Blokhuis die met het
Nationale Preventieakkoord een stap zet in de goede richting. Het convenant tussen de Rijksoverheid en haar partners is erop gericht om drie grote gezondheidsproblemen te tackelen, namelijk het roken van tabak, overgewicht door slechte voedingspatronen en problematisch alcoholgebruik.
Momenteel kampen nog veel Nederlanders met allerlei 'luxekwaaltjes' zoals hart- en vaatziekten door ernstig overgewicht, diabetes en ook andere kwalen die wellicht voorkomen hadden kunnen worden door een gezonde levensstijl en
hulp van personal trainers. Zo is er al een groot marktaanbod van personal trainers die behalve fitness en sportoefenringen ook ingaan op mentale discipline.
Het Nationale Preventieakkoord van Blokhuis sluit daarbij aan en richt zich met name op de lange termijn met het doel dat iedereen 'zo lang mogelijk gezond mee kan'. De ambities voor 2040 zijn flink te noemen:
"Een gezonder Nederland… …dát is wat we willen bereiken. Met actieve volwassenen, die fit hun pensioen in gaan. En met ouderen die veel gezonde levensjaren hebben en zo lang mogelijk meedoen in de samenleving. Dát is de ambitie van dit Nationaal Preventieakkoord. Zo zullen kinderen en jongeren in 2040 veel meer bewegen in een gezonde omgeving: thuis, op de kinderopvang, op school en bij de sportvereniging, waar ze natuurlijk allemaal met de fiets naar toe gaan."
Een stevige ambitie dus van Minister Blokhuis, gaat dat wel lukken? Nu dan, het is zeker mogelijk dat de Rijksoverheid middels de inzet van sociaal constructivistische programma's een bijdrage kan leveren aan de doelstellingen. In ieder geval zullen de zorgkosten mogelijk dalen en het levensgeluk toenemen, dat zijn zaken die uiteindelijk positief uitpakken voor alle Nederlanders.