Er wonen nu meer ongelovigen dan gelovigen in Nederland.
Ons land is gebaseerd op joods-christelijke-humanistische waarden, maar voor hoelang nog? Volgens een onderzoek van Ipsos, politicoloog André Krouwel en godsdienstpyscholoog Joke van Saane (Vrije Universiteit) in opdracht van Trouw zeggen steeds minder mensen in God te geloven. Sterker nog: de meerderheid van Nederland zegt inmiddels ongelovig te zijn (atheïst danwel agnost). De ontkerkelijking blijft doorzetten. De cijfers:
Iets meer dan 25 procent van de bevolking is atheïst, terwijl 17 procent gelooft in het bestaan van God. Het gros, zo'n 60 procent, zit tussen godsgeloof en ongeloof in. Die groep is ietsist of agnost. Ietsisten geloven dat er 'iets moet zijn als een hogere macht of kracht'. Agnosten zeggen niet te kunnen weten of er een God dan wel iets als een hogere macht of kracht bestaat.
En wat meer specifieke cijfers uit het onderzoek:
Atheïst: Er bestaat geen God of hogere macht of kracht - 25%.
Agnost: Weet niet of God of een hogere macht bestaat - 31%.
Ietsist: Er moet iets zijn als een hogere macht of kracht - 27%.
Gelovige: God houdt zich met ieder mens persoonlijk bezig - 17%.
Volgens het onderzoek hebben aloude instituten als de kerken hun zeggingskracht verloren omdat de mens van tegenwoordig een individu wil zijn en voorbij bepaalde dogma's kijkt die vroeger nog vanzelfsprekend waren. Daarbij laten ze zich niet langer vereenzelvigen met het dorp waar ze vandaan komen, de familie waartoe ze behoren, de kerk waar ze naartoe gaan, etc. Alles is anders tegenwoordig. De traditionele verbanden zijn weg.
Ik merk het ook bij mezelf. Ik ga sinds mijn 12e niet meer naar de kerk. Niet omdat ik ongelovig ben, maar omdat ik denk dat ik het niet nodig heb. Ik reken mezelf tot het agnosticisme, maar met een lichte neiging naar het atheïsme met tegelijk een bijzondere waardering voor de christelijke cultuur waar het vrije Westen nog steeds van is doordrongen. Een beetje een vreemde mix misschien, maar meer kan ik er ook niet van maken. Het antwoord dat ik altijd geef als iemand vraagt of God bestaat: ik weet het niet, en ik heb ook niet de pretentie het te weten.
Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met een grote moslimgemeenschap in ons land die er heel andere waarden op na houdt dan wij. Nu ben ik niet bang voor een totale overname van Nederland door de (radicale) islam - onze samenleving kan wel tegen een stootje - maar ik zie wel de gevaren van deze trend. Zijn we straks een samenleving die zich niet langer baseert op joods-christelijke-humanistische waarden, maar op islamitische waarden? Ik hoop met heel mijn hart dat dat nooit gaat gebeuren.