De vierde recessie sinds de jaren dertig van de vorige eeuw... en de tweede in drie jaar tijd.
Nu.nl bericht dat Nederland voor de tweede keer in drie jaar tijd
in een recessie is beland. De vorige recessie, in 2009, ligt nog maar net achter ons. Die kende de grootste krimp ooit, maar duurde wel korter dan de recessie ervoor, begin jaren '80. Drie decennia geleden had de Nederlandse economie te maken met onder meer hoge inflatie, een sterk gestegen werkloosheid en grote overheidstekorten. Met een krimp van respectievelijk 0,8 en 1,2 procent waren 1981 en 1982 zeer slechte jaren.
Ook in 1958 ging Nederland door een recessie. Die was echter kort... en alles behalve indrukwekkend.
En nu gaan we dus voor de tweede keer in drie jaar de boot in.
Het is nu aan het kabinet om hier iets aan te doen. Onze economie is deels afhankelijk van andere economieën in de wereld, en met name van die van andere EU-landen en Amerika. Dat klopt, natuurlijk.
Toch betekent dat niet dat de regering niets kan doen om de economie een duwtje in de rug te geven en weer op gang te helpen.
In het verleden is eigenlijk alles geprobeerd: men heeft geprobeerd te 'investeren' (zie Amerika), men heeft het geprobeerd met wat bezuinigingen. De echte oplossing bestaat er echter uit dat burgers meer geld te besteden hebben. Als Rutte zo rechts en liberaal is als hij zegt te zijn, moet hij zich nu hard maken voor belastingverlagingen en andere lastenverlichtingen. Hoe meer u en ik overhouden, hoe meer we in de economie kunnen pompen. Dat is niet alleen goed voor 'grote bedrijven', maar ook voor de gemiddelde werknemer.
Als hij dat niet doet, moet hij er bij de volgende verkiezingen op worden afgerekend.
Overigens vraag ik me onderhand wel af op welke partij voorstanders van de vrijemarkt kunnen stemmen. Suggesties?