Het bezoek van onze minister van Buitelandse Zaken, Stef Blok, aan Moskou heeft niet geleid tot een betere relatie tussen Rusland en Nederland. De landen staan recht tegenover elkaar als het gaat om het onderzoek naar de verschrikkingen van MH-17. Blok vindt het schadelijk wat Rusland doet, Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, twijfelt nog steeds aan de onafhankelijkheid van het onderzoek.
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken haalde gisteren in een verklaring nog uit naar allerlei Nederlandse instituties. De banden met Rusland zouden "overschaduwd" worden door onder meer "een ongekende anti-Russische campagne in de Nederlandse media" en het "bevooroordeelde" MH17-onderzoek. Die beschuldigingen herhaalde hij tijdens de persconferentie.
Het is een propaganda 'oorlog' tussen de Russen en de Nederlanders. Nederland staat zij aan zij met de Europese Unie en de Verenigde Staten dus door de machtsverhoudingen die al geconstrueerd zijn, kan Nederland ook geen stap dichterbij zetten. De Russen worden door de Britten beschuldigd van een poging tot liquidatie van een dubbelspion op Britse grond. Het staat nog niet vast wie het gedaan heeft, maar de Nederlandse regering lijkt lichtjes positief tegenover de Britse mening te staan.
Op deze manier komt er weer een westers front tegenover Rusland te slaan. De bedreigingen vanaf Trump richting Rusland aangaande de chemische ramp in Syrië is een nieuw hoofdstuk in dit verhaal. Een nieuwe Koude Oorlog noemt men het in de wandelgangen. Toch is Blok daar duidelijk over. Er is geen sprake van een Koude Oorlog:
"Wie de kranten leest, denkt misschien dat de Koude Oorlog terug is. Ik krijg daar veel vragen over van journalisten", aldus Blok. "Het antwoord daarop is duidelijk 'njet'." Blok zei dat het belangrijk is dat het ook njet blijft: "als we met de ruggen tegen elkaar staan, kunnen we elkaar niet in de ogen kijken".
Het probleem met zo een Koude Oorlog, zeker in deze moderne digitale tijd, is dat het geen directe confrontatie is, maar via andere middelen gaat. Het is dus heel moeilijk voor het publiek om transparantie te krijgen over het handelen van de eigen regering en buitenlandse machten. Dat was ook zo in de vorige Koude Oorlog, het ergste blijft altijd onder de oppervlak, weg van de ogen van de publieke opinie. Ik ben dan ook niet gerustgesteld door minister Blok. Met argusogen kijk ik naar de ontwikkelingen die van kwaad naar erger lijken te gaan.