1. Home
  2. Nederland deelt 880.000.000 condooms uit in ontwikkelingslanden en redt daarmee talloze levens

Nederland deelt 880.000.000 condooms uit in ontwikkelingslanden en redt daarmee talloze levens

Geen categorie06 nov 2015, 10:45
Nederland heeft vorig jaar 880.000.000 condooms uitgedeeld in ontwikkelingslanden. De condooms worden uitgedeeld omdat veel mensen in die landen seksueel actief zijn, maar geen voorzorgsmaatregelen treffen. Het gevolg is dat veel mensen een seksueel overdraagbare ziekte krijgen, waarvan AIDS de bekendste (maar zeker niet de enige) en meest dodelijke is.
Vier Tunesische organisaties kregen vorige maand de Nobelprijs voor de Vrede. Hoewel dit natuurlijk eerst en vooral erkenning was voor de inzet van die Tunesische organisaties heeft dit verhaal ook een oranje randje: de organisaties worden namelijk gesteund door Nederlands ontwikkelingsgeld.
Topambtenaar Reina Buijs van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de rol van Nederland achter de schermen plaatsvindt, maar dit betekent niet dat zij en haar collega's minder trots op zichzelf zijn. De Nederlandse regering gaf vorig jaar namelijk 4,2 miljard euro uit aan ontwikkelingshulp. Buijs en haar baas - minister Ploumen - leggen vandaag uit in een brief aan de Tweede Kamer waar dat geld precies aan besteed is. Dit omdat het om een behoorlijk hoog bedrag gaat en de belastingbetaler recht heeft op tekst en uitleg.
Een deel van het bedrag is uitgegeven aan het produceren van schoon drinkwater. Ook hielp Nederland door 8 miljoen mensen in ontwikkelingslanden van eten te voorzien. Eén van de belangrijkste projecten is echter: het gratis weggeven van condooms in derde wereldlanden. In totaal gaf Nederland maar liefst 880 miljoen condooms weg: zowel vrouwen- als mannencondooms.
Buijs:

"Die condooms redden levens. In Afrika is 30 tot 50 procent van de bevolking jonger dan 30. Dat zijn seksueel actieve jongeren. Het is goed dat we zo miljoenen mannen en vrouwen beschermen tegen aids en andere geslachtsziekten. En vrouwen en meisjes krijgen zeggenschap over óf en hoeveel kinderen ze willen krijgen."

Door de inzet van Nederland worden er levens gered en zijn vrouwen in ontwikkelingslanden beter in staat om hun eigen leven te plannen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten