De inflatie neemt in de eerste helft van 2019 toe in vergelijking met voorgaande jaren, dat meldt het CBS. De inflatie-indicatoren staan voor het eerst sinds 2008 flink in het rood. Dat is allemaal geen drama, maar het is wel goed om er rekening mee te houden. In Nederland is de inflatie ook flink hoger dan in andere Europese landen. Het CBS ziet méér prijsstijgingen in diverse prijscategorieën in vergelijking met een aantal jaren geleden. Niet eerder in de afgelopen tien jaar leek de inflatie zo hard om zich heen te slaan als op dit moment:
"In de eerste zes maanden van 2019 waren steeds zeven of acht prijsindicatoren getypeerd als hoger dan gebruikelijk (rood) en twee of drie indicatoren lager dan gebruikelijk (blauw). Dit is het hoogste aantal indicatoren in het rood sinds het tweede halfjaar van 2008 en het laagste aantal in het blauw sinds het tweede halfjaar van 2011."
En wat voor cijfers zien we dan eigenlijk? Bloedrode cijfers met prijsstijgingen van soms wel 8% op brandstof terwijl de olieprijzen al ruim tien jaar dalen. Een interessant en opmerkelijk patroon overigens. Behalve dat de prijsstijgingen in verschillende categorieën toenemen ziet het CBS dat de prijsstijgingen in Nederland veel groter zijn dan in andere EU-landen zoals Portugal. Nederland behoort tot de top van inflatielanden:
Europese inflatie-index (HCIP)
[caption id="attachment_232196" align="aligncenter" width="599"]
Nederland kent één van de hoogste inflatieniveau's van Europa. Bron: CBS[/caption]
Zoals op de bovenstaande tabel te zien is behoort Nederland tot de top van landen waar de inflatie hoog is en de euro's steeds sneller minder waard worden in vergelijking met de producten die je wilt kopen: zoals brood. In Nederland stijgen de energieprijzen overigens het snelst in vergelijking met het Europese gemiddelde dat op 3,7% ligt. Dat terwijl Nederlandse huishoudens dit jaar een stijging van wel 10% moesten aanzien. Ook de huizenprijzen stegen snel in het eerste kwartaal van 2019 in vergelijking met 2018: ruim 8,2% in vergelijking met een jaar eerder.
Terwijl de Europese Centrale Bank de rentestanden de afgelopen twintig jaar heeft verlaagd is het anno 2019 makkelijk wijzen richting
Mario Draghi. Hij zou de inflatie als wenselijk zien om de Italiaanse schuldenberg te decimeren, maar dat is wel erg makkelijk. Ondanks dat deze afweging mogelijk een rol speelt is er al jaren een trend gaande richting lagere rentestanden en is het dus onwaarschijnlijk dat de snelle stijging van de inflatie op dit moment een directe relatie heeft met de rentevoet, al weten we dat niet zeker natuurlijk.